Els fons Next Generation. dissenyats per la Unió Europea per a la reconstrucció econòmica postpandèmia. suposaran una injecció extraordinària per a les economies europees. A Espanya està previst que s’hi destinin 140.000 milions d’euros, la meitat dels quals els administrarien les comunitats autònomes. Miquel Puig, coordinador del Comitè Assessor de la Generalitat pels fons Next Generation, dona dimensió a les xifres amb una comparativa:

És un gruix de diners que equivaldria a dos plans Marshall

No obstant, els fons no arriben sols. Les empreses han de presentar projectes innovadors per optar-hi i és la Unió Europa qui hi dona el vistiplau. Per aquesta raó, la Cambra de Comerç de Barcelona ha iniciat una tasca de divulgació i d’informació cap a les empreses amb vídeos didàctics perquè entenguin què són aquests fons, com arribaran i com es poden preparar els projectes.

Fer l’economia més resilient i sostenible

Una de les empreses que hi opta és Green Inception, que vol apostar per l’autoconsum compartit i plantes de generació d’hidrogen encarades en la transició energètica del futur. Tal com explica un dels socis fundadors, en Francesc Vayreda, “ajudaran a reactivar el teixit econòmic de la Zona Franca i generarà llocs de treball”. De fet, l’objectiu és trobar projectes que facin l’economia més productiva, resilient (més resistent a les crisis) i sostenible.

Segons Puig, un altre sector que en podria sortir beneficiat és la indústria automobilística, una de les més importants a Catalunya, per impulsar-la a fer el trànsit definitiu cap al vehicle elèctric; o bé l’àmbit públic de la salut, que podria fer el salt cap a la digitalització. En la mateixa línia, Foment del Treball va identificar 50 infraestructures urgents pendents d’executar, com el corredor mediterrani, els accessos ferroviaris al port de Barcelona i a l’aeroport del Prat o l’estació de la Sagrera, que també s’hi podrien acollir.

Faltaran projectes

Ara bé, la preocupació és que Espanya sigui veritablement capaç d’invertir tots els diners. Puig alerta que a Espanya hi ha una llarga tradició de ser incapaç d’aplicar tots els recursos que  arriben de la UE. “És una preocupació molt gran entre el govern de l’Estat”, ha sentenciat. Ha afegit, també, que és important que hi hagi moltes empreses i molts empresaris que siguin capaços de presentar un projecte transformador susceptible de tenir aquests fons “perquè segurament en faltaran”.