Cada any creix el nombre de creueristes que passen per la capital catalana. En la darrera dècada ha augmentat la presència d’aquest tipus de turistes en un milió de persones i el 2018 van embarcar, desembarcar o fer escala pel port de Barcelona 3.042.000 viatgers. La majoria visiten la ciutat coincidint amb la temporada alta d’aquest tipus de turisme, entre l’abril i l’octubre. Només aquest mes de maig passaran pel port 116 creuers. 

12 creuers en un cap de setmana

Justament aquest cap de setmana, 11 i 12 de maig, atraquen al port 12 creuers de grans dimensions, entre els quals destaquen l’Oasis of the Seas, de 360 metres d’eslora, i el Norwegian Epic amb 329. El pas d’aquests creuers per Barcelona coincideix amb un mes de maig en què els comerços de les zones turístiques estan oberts els diumenges, per atraure turisme de compres al centre de la ciutat. L’afluència de creuers també ha provocat que torni a haver-hi cues de taxis esperant l’arribada de passatgers a les portes del Port.

Cues de taxis a l'entrada del Port de Barcelona

Impacte econòmic i contaminació

L’arribada d’aquests creuers genera un gran ingrés econòmic per a la ciutat tal com afirma un estudi fet per la Universitat de Barcelona. Segons l’informe es produeix un impacte de mil milions d’euros i la creació de 6.800 llocs de treball directes i indirectes. Per contra, hi ha diverses entitats ecologistes que critiquen la gran pol·lució que generen i els conseqüents efectes nocius per a la salut dels barcelonins. En les darreres setmanes, associacions com Ecologistes en Acció, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire o l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible han criticat que el Port de Barcelona hagi optat per la promoció del gas liquat com a combustible dels vaixells i dels creuers perquè consideren que també contamina en excés.