El turisme de creuers crea debat per les externalitats que genera a la ciutat. Reporta, segons un estudi de la UB, més de 1.000 milions d’euros d’impacte econòmic a l’any, però molts critiquen la poca despesa que deixen a la ciutat i la sobreocupació de l’espai públic en zones turístiques properes al port, com la Rambla. En tan sols 10 anys, s’ha incrementat en un milió el nombre de creueristes que arriben a Barcelona i, per primer cop, el 2018 es van superar els tres milions de visitants d’aquesta modalitat vacacional. Aquests són els pros i contra per posar a la balança del turisme de creuers a Barcelona.

L’impacte econòmic dels creuers

Un estudi de la UB encarregat per CLIA, associació que representa el sector dels creuers a Espanya, va xifrar en 1.083 milions d’euros l’impacte econòmic de la indústria dels creuers a Barcelona l’any 2016. Segons aquest informe, el sector va permetre crear a Catalunya 6.800 llocs de treball directes i indirectes i assenyalava els districtes de Ciutat Vella i l’Eixample com els més beneficiats per la indústria.

L’encaix a la ciutat del turisme de creuers

La preocupació dels barcelonins pel turisme segueix ocupant les primeres posicions en l’Enquesta de serveis municipals de l’Ajuntament, que pregunta per aspectes clau de la ciutat. Tot i que aquest factor ha perdut pistonada en l’última edició, els barcelonins segueixen considerant el turisme com el segon problema més greu de la ciutat, per darrere de l’habitatge.

Segons el mateix estudi abans citat de la UB, encara segueixen sent majoria els creueristes que no pernocten a la ciutat: representen el 48 % del total, per sobre dels que hi fan nit o embarquen a la ciutat sense visitar-la. Les organitzacions per la defensa del turisme sostenible han criticat en nombroses ocasions la sobreocupació de l’espai públic que fan els creueristes a les zones cèntriques de la ciutat i la poca despesa que hi deixen. Els qui arriben en vaixell al matí, visiten la ciutat i tornen a pujar-hi a la tarda gasten, de mitjana, 57 € en la seva visita, que no s’allarga més de cinc hores.

L’impacte mediambiental dels creuers

Barcelona Regional va calcular en un estudi l’impacte de la contaminació que generen els creuers sobre el total de pol·lució de la ciutat. Són els causants de l’1,2 % del diòxid de nitrogen que respirem a Barcelona i el 0,2 % de les micropartícules PM10. Tot i això, entitats ecologistes com la Plataforma per la Qualitat de l’Aire critiquen que no hi ha anàlisis realment acurades sobre aquest aspecte.

El mateix Port de Barcelona assumeix que els vaixells són els principals responsables de la contaminació per diòxid de sofre a la ciutat, del qual es registren valors elevats, sobretot, als barris propers al port. Aquest contaminant prové del fuel que utilitzen aquests vaixells en alta mar. Un cop a port es canvia de combustible i les emissions de sofre es redueixen, tot i que els motors segueixen cremant i sense connectar-se a la xarxa elèctrica.