Els sindicats CCOO i UGT s’han concentrat aquest dijous al migdia a la plaça de Sant Jaume per reclamar que es desbloquegi la negociació de Conveni Col·lectiu d’Acció Social. Denuncien que l’externalització dels serveis socials destinats a infants, joves, famílies i ciutadans en situació de risc perjudica la qualitat i precaritza les condicions laborals dels treballadors. Els sindicats acusen a la patronal del sector, la Confederació, de no voler aplicar millores laborals i econòmiques si l’Administració no es compromet a incrementar el preu fixat per aquests serveis. Totes dues parts van començar a negociar el conveni el desembre passat però no s’ha pogut tancar cap acord. De fet, la darrera reunió entre les parts va ser el passat 15 de febrer. Des de llavors, els sindicats han organitzat diverses mobilitzacions, com la vaga general del sector del 8 de març d’aquest any o una concentració davant la DGAIA l’11 d’abril. Ara es plantegen començar un altre període de concentracions i protestes. 

Entre els serveis socials externalitzats hi ha els centres de menors, els d’atenció a les dones, als immigrants i també els que es dediquen a la mediació. Els sindicats alerten que està en risc la qualitat d’aquests serveis perquè hi ha administracions que liciten contractes amb salaris per sota del que marca el conveni, fomentant que es presentin ofertes per sota del preu inicial de licitació. També asseguren que hi ha empreses sense escrúpols que s’aprofiten de la situació de vulnerabilitat de determinats col·lectius a costa també d’explotar els seus treballadors. A més, consideren que les administracions fomenten la impunitat amb què actuen aquestes empreses perquè no exerceixen el control i la supervisió necessàries.

Des de CCOO i UGT reclamen a l’Administració que garanteixi la qualitat d’aquests serveis socials públics establint preus de licitació que tinguin en compte els salaris i els convenis vigents, que no s’acceptin ofertes d’empreses per sota del preu de sortida i que se sancioni les empreses adjudicatàries que cometin irregularitats.

Precisament els treballadors del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) denunciaven aquesta setmana que l’externacionalització d’aquest servei no se’ls ha renovat i que el plec de condicions no cobria totes les despeses del personals.