PERE CULLEL "Faig un circuit d'una setmana per Sicília per desconectar. No és un gran viatge, una ruta treballada, és un circuit amb autocar i guia, perquè em portin on vulguin i que m'ho ensenyin tot." Un viatge que aquest estiu ha decidit a última hora, però cada vegada són més els qui planifiquen les vacances amb antel·lació. JORDI HIGUERAS, director regional de Julià Central de Viatges a Catalunya "Podriem estar parlant d'un increment del 10% de reserves respecte l'any passat." Un increment que és generalitzat. L'Associació Catalana d'Agències de Viatges xifra en un 8 % l'augment del nombre de reserves per a l'estiu. MARTÍ SARRATE, president d'ACAVe "Després de cinc anys de recessió econòmica, del 2008 al 2013, va ser una travessia del desert molt llarga. L'any 2014 ja vam incrementar les reserves s'un 5 a 7%. Per tant això s'està recuperant lentament, la gent ja anticipa i també retorna a viatges de llarga durada i dedica més dies a les seves vacances." La demanda de més viatges de llarga i mitjana distància és un altre símptoma de recuperació del sector. Entre les destinacions més sol·licitades a Europa, capitals com Londres, París i Roma; i a altres continents, el Japó, EUA, Costa Rica o Tailàndia. A escala nacional triomfen sobretot les platges, ja siguin de la península o de les Canàries i les Balears. ALEJANDRO CUENCO, departament de viatges d'Atrápalo "Ara aquí a l'estiu notem que s'està venent molt costes, Costa Daurada, Benidorm, Múrcia, Malaga..." Les perspectives també són optimistes per al que queda d'estiu. En aquest portal confien que les vendes d'última hora disparin l'increment de les reserves fins al 12 % aquest mes d'agost. Però també recomanen previsió. Si la reserva es fa amb més de tres mesos d'antelació, el client es pot estalviar fins a 400 euros.

El 80% de les agències de viatges consultades en l’enquesta de l’ACAVe preveuen una temporada “molt bona”. En aquest sentit, des del sector es mostren optimistes davant l’augment de reserves i assenyalen que les perspectives de cara al setembre també són molt positives. Si bé el preu segueix sent un factor important per a la població en la tria de la destinació, ja no és l’únic. De fet, la millor estabilitat laboral respecte d’anys anteriors ajuda que la majoria pugui planificar amb més temps el viatge i obtenir així millors condicions que reservant a última hora.

Les destinacions més populars

L’enquesta revela un augment significatiu dels viatges de llarga distància, en comparació amb els anys anteriors. Els enquestats destaquen especialment rutes i viatges organitzats a l’Àsia, a destins com Indonèsia, Tailàndia o el Vietnam. El Japó i Costa Rica també són destinacions força populars, superen el Carib i els Estats Units.

En relació amb les destinacions de mitja distància, hi predominen països com Croàcia i Turquia, seguides d’altres indrets europeus com el Regne Unit, Àustria i França o el Marroc. Aprofitant la bona situació que passa el Port de Barcelona, els creuers pel Mediterrani també són una aposta important durant aquest estiu.

Pel que fa als destins espanyols, els llocs de platja destaquen per damunt de la resta. Aquells que han decidit quedar-se a Espanya, han optat preferentment per visitar les Illes Balears, en primer lloc, seguides per les Illes Canàries. Andalusia és la tercera destinació preferida per als viatgers nacionals.

Principals mercats a Catalunya

Des d’un punt de vista receptiu, augmenta el nombre de persones d’origen alemany, nord-americà i àrab que té Catalunya com a indret per a passar-hi les vacances. La població britànica, francesa, holandesa, canadenca, belga i russa queda en segon pla.