És una cria de pelagia, una varietat de medusa no autòctona que, en funció dels corrents marítims, arriba a les nostres costes i fa la guitza als banyistes. A diferència de les espècies pròpies del nostre litoral, que són poc urticants, aquestes sí que piquen fort. Això explica que, quan n'hi ha, saltin les alarmes i sembli que hi ha més meduses que altres anys. Segons els experts, però, des de fa uns 10 anys, la presència d'aquest invertebrat és constant. I contradint el boca-orella, la temperatura de l'aigua ara per ara no hi incideix. VERÓNICA FUENTES, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar CSIC "No es un efecto inmediato, quiero decir, si la temperatura del mar continúa en aumento año tras año sí que podemos ver a lo largo de los años un incremento." "Els banyistes que habitualment vénen a la platja del Somorrostro coincideixen a dir que, si n'hi ha, ells no les han vist." "Ni una, de veritat, ni una." "De moment en tot el mes de juliol no se n'ha vist cap." "Jo aquest any no n'he vist cap." "Mire yo vengo todos los días y este año todavía no he visto medusas." De fet, els investigadors consideren que la presència de meduses a les nostres aigües és insignificant en comparació amb altres costes. "Entre el 4 y el 7% de los días teniendo en cuenta toda la temporada de baño son los que se ven medusas en total en la costa catalana. Cuando hay playas en Baleares que pueden tener presencia el 50% de los días, el 80 en algunos años." L'Institut de Ciències del Mar insisteix en la consigna que les meduses no s'han de treure de l'aigua perquè si ho fem alterem l'ecosistema marí.

Verónica Fuentes, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, explica que la temperatura de l’aigua no incideix “de forma immediata” en l’augment de meduses. Ara bé, si l’escalfament de l’aigua es manté durant els pròxims anys, “en un futur sí que podríem parlar d’un increment d’aquesta espècie marina”, assegura l’experta.

Fuentes explica també que el comportament d’aquest invertebrat es manté constant des de fa una dècada. Sempre n’hi ha una quantitat similar i l’únic que pot encendre les alarmes dels banyistes és la presència de la varietat anomenada pelagia, una varietat que, a diferència de les autòctones, és molt urticant. “Cotylhoriza” o “Aurelia” són les més habituals al litoral barceloní i els experts les assenyalen com a poc urticants. “Si no les toques, no et piquen, et pots banyar tranquil·lament”, aconsella Fuentes. És per això que l’Institut de Ciències del Mar insisteix a dir que no es treguin les meduses de l’aigua perquè si ho fem alterem l’ecosistema.

Aquest estiu els banyistes de la platja del Somorrostro asseguren que no han vist meduses. A l’Institut de Ciències del Mar coincideixen a dir que hi ha hagut pocs episodis de picades i assenyalen que darrerament hi ha hagut casos d’urticària “que no han estat provocats per meduses i que, molt probablement, han estat a conseqüència d’organismes del plàncton que han proliferat amb l’augment de la temperatura de l’aigua“.