El guanyador d'aquest concurs serà el que millor sàpiga com protegir-se del sol. És un dels tallers que imparteix l'Associació Espanyola contra el Càncer amb la intenció d'ensenyar als petits els riscos d'exposar-se a la llum solar. ANA MARTÍN, psicòloga tècnica de prevenció de l'AECC "Parlem que si fa mandra posar crema una estona pots portar una samarreta, pots intercalar estones de sol amb estones d'ombra. Pots intentar no anar a les hores centrals de sol a la platja." Uns consells que els dermatòlegs, com la Susana, recomanen insistentment i, sobretot, quan es tracta d'infants. La seva pell és especialment sensible i cremar-se durant aquesta etapa multiplica les possibilitats de patir malalties a la pell en un futur. SUSANA PUIG, coordinadora de recerca del servei de Dermatologia de l'Hospital Clínic "El risc de desenvolupar càncer cutani ve marcat per les radiacions que rebem durant els primer 15 anys de vida. Teniem el concepte que una persona amb color és saludable, i encara ho tenim ara, fem molta activitat a l'aire lliure i no ens protegim bé." ESPERANÇA MORENO "El que fem normalment és posar la crema a casa a les nenes, abans de sortir. Venim dues hores màxim, i per això no els hi torno a posar." SOFIA SEBOS "Ponemos crema antes de salir de casa, también cuando llegamos y cada vez que se bañan, posem crema per protegir del sol. És molt important!" MARIA BROS "Ara li posaré el barret i al final la samarreta, i poses cremes sovint, cada mitja hora li poses crema. Rarament estic més enllà de les 12." Protegir-se bé també és cosa d'adults i malgrat les campanyes de conscienciació social, en els últims anys s'ha incrementat notablement el nombre de melanomes, un tipus de càncer de pell. Pel que fa només a Catalunya, cada any se'n diagnostiquen mil casos nous.

Més enllà del protector solar, la roba i resguardar-nos del sol a la ombra són altres maneres de protegir-se. Els dermatòlegs recomanen evitar les hores de màxima calor, entre les 12 h i les 16 h, sobretot en el cas dels infants que tenen una pell més sensible i una cremada durant aquesta edat multiplica el risc de patir càncer cutani en un futur.

Per tal de conscienciar la població, l’Associació Espanyola contra el Càncer treballa cada any amb tallers infantils i per a families en què s’explica com fer un bon ús de la crema solar i les conseqüències de no protegir-se. Tot i que cada vegada hi ha més gent que és conscient de les conseqüències, en els últims anys s’han incrementat notablement els casos de melanoma, un tipus de càncer de pell. De fet, a Catalunya se’n diagnostiquen 1000 casos nous cada any.