En només 24 hores el futur de la Torre Agbar ha passat de ser un hotel de luxe a una incertesa. A través d'un comunicat, el fons d'inversió que va comprar l'edifici ara fa dos anys, Emin Capital, anunciava ahir que el projecte hoteler tiraria endavant, tot i la suspensió de llicències turístiques. Tot gràcies a un certificat d'aprofitament urbanístic, un document que els permetria evadir la moratòria i que el govern remarca que es va presentar dos dies abans de la investidura. "El consistori aclareix que el certificat només permet sol·licitar una llicència i que es tracta d'una drecera legal. Tot i així, adverteixen que no podran obtenir-la mentre duri la suspensió." JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Té la possibilitat de presentar una sol·licitud de llicència durant els propers sis mesos. Ara bé, creiem que amb el comunicat que va fer ahir Emin Capital s'han precipitat. Després l'acceptació a tràmit i, per tant, la resolució de la llicència, evidentment, està subjecte a la moratòria, i, per tant, a la suspensió de llicències." Un cop presentada la sol·licitud i, per tant, el projecte, el consistori avaluarà si s'adequa al model turístic que vol per a Barcelona i si hi dóna llum verda. Tant si s'accepta com si no, la llicència no es podrà fer efectiva mentre continuï la moratòria, fins d'aquí a un any i prorrogable a dos. "La garantia que dóna un procés de llicència és que hem de veure si aquest projecte s'adequa a l'interès de la ciutat, compleix amb la normativa,... i tot això ho veurem quan tinguem el projecte sobre la taula. Ara mateix no hi ha res." Com faran amb la Torre Agbar, l'Ajuntament ja ha anunciat que continua estudiant la trentena de projectes que han quedat paralitzats per la suspenció de llicències turístiques.

Sanz ha remarcat que el certificat els dóna dret a presentar el projecte, però que no implica que el valorin o aprovin fins que acabi la moratòria.

La regidora ha assegurat que “la resolució de la llicència està subjecte a la moratòria i, per tant, a la suspensió de llicències. No podem deslligar el projecte de la suspensió i el debat del model turístic de la ciutat d’aquestes dreceres legals que sí permeten que facis una sol·licitud de llicències.”

Emin Capital va assegurar aquest divendres en un comunicat que abans que entrés en vigor la moratòria, havien sol·licitat un certificat de règim urbanístic que els dóna dret a presentar la llicència en un termini de sis mesos, i que, per tant, el projecte segueix endavant.

“Creiem que amb el comunicat que van fer ahir s’han precipitat. La suspensió de llicències afecta les que estan en tràmit i que no se’n puguin entrar de noves. Ells sí que poden entrar aquesta de nova, però evidentment tot el futur del projecte estarà subjecte al debat sobre el model turístic que tenim sobre la taula”, ha dit.

Sanz ha afegit que no acceptaran pressions de cap tipus a l’hora de definir el model turístic. Un altre dels afectats per la moratòria és l’edifici del Deutche Bank, en què es preveia construir un hotel, però la companyia no va inciar els tràmits abans de la suspensió de llicències d’allotjaments turístics. Ara, l’Ajuntament estudia cas per cas tots els possibles projectes hotelers de la ciutat.