Els punts d’assessorament energètic (PAE), encarregats de donar informació i ajuda a persones vulnerables que vegin en risc els seus drets energètics, han atès els primers sis mesos de l’any 17.641 casos. Tot i que el govern central va prohibir la suspensió de subministrament elèctric fins el 30 de setembre per pal·liar els efectes de la crisi sanitària derivada del coronavirus, el nombre de consultes s’ha incrementat un 10 %  respecte al mateix període de l’any anterior.

Durant l’estat d’alarma, els PAE van atendre prop de 8.000 persones. Per fer-ho, van implementar un telèfon directe i nous correus electrònics. El motiu del 70 % de les trucades rebudes ha estat l’optimització de factures. El districte amb més activitat del servei ha estat el de Nou Barris amb un 20 % de les atencions, seguit de Sants-Montjuïc, Sant Martí i Ciutat Vella.

Dones, llogaters, aturats i famílies amb menors

El perfil d’usuari més recurrent continua sent el mateix que el d’anys anteriors: el 67 % són dones amb una mitjana d’edat de 54 anys. Pel que fa a les persones que viuen de lloguer, el PAE ha detectat un augment del 9 % i en el cas de les persones en situació d’atur, pràcticament s’ha duplicat el nombre de consultes respecte al mateix període l’any anterior. També s’ha registrat un repunt en l’accés al servei de famílies amb menors a càrrec, que han suposat el 47 % del total d’atencions, sobretot en el cas de llars monoparentals.

Un dels increments més notables ha estat l’atenció a persones amb mobilitat reduïda. El primer semestre d’aquest any, el PAE ha atès un total de 314 persones, fet que suposa un 71 % del volum total de les persones ateses al llarg del 2019, que va ser de 442.

Des que es van crear els PAE al 2017, el total de persones ateses ha estat de 88.429, corresponents a 34.155 cases de la ciutat de Barcelona, fet que suposa una mitjana mensual de 2.124 persones ateses. S’ha aturat un total de 65.054 talls de subministrament i s’ha optimitzat la potència contractada, la qual estima un estalvi total de 316.444 euros.

Els PAE, vocació d’integració i difusió

Els punts d’assessorament energètic també treballen amb diferents accions per donar-se a conèixer i fomentar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat. Aquests primers sis mesos de 2020, han fet 230 accions arreu del territori amb l’objectiu de divulgar els drets energètics dels ciutadans. Pel que fa a l’ocupabilitat, pràcticament tot l’equip el formen professionals que venen de programes d’orientació laboral. A més, cada any fan noves contractacions a aturats de llarga durada.