Terrasses plenes desconfinament
Foto: Xavi Calvo

La Generalitat ha tornat a prorrogar les restriccions pel coronavirus vigents des de mitjans de juliol a Barcelona i a 15 municipis més de l’àrea metropolitana. D’aquesta manera, les mesures es mantindran, almenys, fins a finals d’agost. En un nou informe, Salut considera acreditada la situació de risc de contagi, tot i la “situació de control de la pandèmia”.

Les restriccions s’apliquen a tothom que es trobi als municipis afectats, hi visqui o no, i als titulars de qualsevol activitat econòmica o empresarial. Igualment, s’hi mantenen les mesures “d’àmbit territorial superior”, com la prohibició de fumar al carrer si no es manté la distància de seguretat anunciada pel Ministeri de Sanitat. Per fer seguiment de la situació, la Generalitat preveu fer 11 informes periòdics.

Restringir els contactes

Entre les mesures, es manté la recomanació de no sortir de casa si no és imprescindible i també la necessitat de limitar els contactes. S’aconsella restringir-los al grup de convivència habitual, amb l’afegit de familiars propers, cuidadors o persones soles, sempre amb una premissa fonamental: que el grup sigui el més estable possible.

Pel que fa a les trobades més àmplies, continua vigent la prohibició de fer reunions de més 10 de persones, tant a l’espai públic com en l’àmbit privat. Les celebracions religioses, inclosos els casaments, s’han de limitar al 33 % de l’aforament.

Mesures per als establiments públics

Pel que fa als comerços, els límits estan fixats per la distància física interpersonal. Tant en espais tancats com a l’aire lliure, s’ha de mantenir 1,5 metres entre persones o, el que és el mateix, una superfície mínima de 2,5 metres quadrats per persona. Els bars i restaurants també mantenen les restriccions d’aforament, però no les de l’horari, després que el TSJC aixequés aquesta limitació.

Les activitats culturals i els espectacles públics, recreatius i esportius es poden fer, “sempre que es garanteixi que no se supera el 50 % de la seva capacitat“, tant en recintes tancats com a l’aire lliure, i es compleixin els requisits fixats pel Procicat. El mateix límit s’estableix per als equipaments esportius que el TSJC va autoritzar a obrir o parcs d’atraccions com el Tibidabo, que va tornar a funcionar a començaments de mes després de dues setmanes tancat.

Per la seva banda, els casals i colònies d’estiu que hi hagi previstos per aquest agost poden tirar endavant. Les biblioteques, arxius, museus i monuments també romanen oberts, subjectes als requeriments del Procicat.