El comerç de proximitat és un dels sectors que s’ha vist afectat econòmicament per la crisi del coronavirus. Però hi ha qui en les crisis hi veu oportunitats, com David Abades, un jove videògraf autònom, que intenta ajudar les botigues de barri de Barcelona. Durant el mesos que ha estat tancat a casa i en veure’s sense feina, va plantejar-se la possibilitat de col·laborar amb ells a través del projecte Local x Locals. Es tracta d’una caixa que conté set productes de cinc comerços locals diferents que el David ajuda a vendre a través d’un format conjunt. El preu total és de 34 euros, que es reparteixen entre els comerços i el David.

Comerç amb 200 anys d’història

Una de les botigues que participa en la iniciativa és la Cereria Gallissa. És un establiment del Raval que ha passat de generació en generació, des del 1826, i està especialitzada en tot tipus d’espelmes. També, ofereix productes que els hi envien exportadors, com és el cas de l’espelma que s’inclou dins la caixa del projecte. Per la propietària de la botiga, Clara Altimiras, iniciatives com la del David ajuden a donar a conèixer el comerç de proximitat: “Veiem que la gent té més ganes de venir a comprar al petit comerç. S’han adonat que donem vida. I la seva iniciativa encara ens ajuda més que la gent conegui el comerç de proximitat”, diu.

Promoure el comerç local a tot Catalunya

Ara per ara, la distribució de les caixes Local x Locals es fa només a l’àrea de Barcelona, a través de missatgers en bicicletes, un servei de transport també local. Tot i això, el David confia que en un futur el seu producte es pugui distribuir arreu de Catalunya i així estendre el comerç de proximitat en un àmbit més ampli.