El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació

(ERTO) per la pandèmia del coronavirus. L’acord es produeix després d’un procés de negociació entre el Govern, els sindicats i la patronal. De fet, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha destacat que “els agents socials demostren que només amb el diàleg, escoltant-nos i construint som capaços de salvar el nostre país”.

La ministra Díaz ha remarcat que la principal novetat de l’acord és la desaparició dels ERTO de brots per tres modalitats noves:

  • ERTO sobre el desenvolupament de l’activitat mercantil, com és el cas de l’oci nocturn, que va suspendre l’activitat per decisió sanitària.
  • ERTO vinculat a les limitacions per la caiguda de la demanda de les activitats mercantils.
  • ERTO per a aquelles activitats mercantils especialment afectades per aquest tipus de pandèmia.

Es manté la percepció del 70 %

D’altra banda, Díaz també ha explicat que a partir d’aquest dimarts “els treballadors i les treballadores en ERTO percebran el 70 per cent de la base reguladora i no el 50 per cent com els correspondria segons la legislació vigent”. La ministra de Treball també ha afirmat que continuaran mantenint “totes les clàusules de salvaguarda de l’ocupació” i, per tant, hi haurà “una nova obligació de manteniment de l’ocupació durant sis mesos més”.

Igualment, es manté la prohibició d’acomiadar i de fer hores extres. També s’ofereix una protecció nova per als treballadors fixos discontinus que s’estén fins al 31 de gener i també per als treballadors en aquesta modalitat de caràcter periòdic. Díaz també ha dit que es compensaran “aquelles treballadores vinculades a contractes a temps parcial“. De la mateixa manera, s’incorpora “una disposició en què es prioritza des del servei públic d’ocupació la formació dels treballadors que es trobin en ERTO“.

S’amplien els ajuts als autònoms

El Govern espanyol també ha aprovat la pròrroga de les ajudes per als autònoms. La mesura podria arribar al 25 % del col·lectiu a Catalunya, aproximadament. Segons càlculs de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), les modificacions facilitaran que 120.000 catalans rebin l’ajuda, un increment significatiu respecte als 29.000 de l’estiu.

Les organitzacions en defensa dels autònoms reclamaven canvis en el disseny de les mesures de protecció per permetre que més persones poguessin beneficiar-se’n. Amb els canvis aprovats aquest dimarts, la CTAC, vinculada a UGT i a UPTA, confia que hi puguin accedir part dels treballadors que van rebre la prestació extraordinària de cessament d’activitat entre el març i el juny (246.900 autònoms).