Un centenar de treballadors públics de la Generalitat s’han concentrat aquest dimarts al matí a la plaça de Sant Jaume coincidint amb la reunió del consell executiu. Aquesta és la primera d’un seguit de mobilitzacions que han de desembocar en una vaga general dels funcionaris el proper 12 de desembre. Protesten contra la proposta de la Generalitat de tornar-los les pagues extres pendents en un període de vuit anys mentre que, per contra, els treballadors exigeixen el retorn d’un mínim del 10 % de la paga del 2013 abans d’acabar l’any.

Manifestació funcionaris Generalitat

Els sindicats van abandonar la taula de negociació el 31 d’octubre, quan el govern català els va proposar recuperar els diners de les pagues extres de 2013 i 2014 de forma progressiva durant vuit any. Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, consideren que aquesta proposta és un “insult” i una falta de respecte als treballadors públics. Tot i això, els sindicats manifesten la voluntat d’arribar a un acord i demanaran reunir-se amb els responsables d’Economia per tal que la Generalitat els faci una nova proposta.

La darrera reunió de mediació amb el departament de Treball, però, tampoc ha servit per arribar a un acord. La Generalitat ha posat damunt la taula una nova proposta per pagar el 25 % de la paga del 2013 durant el 2019. Els sindicats, però, en recelen i demanen al govern que exposi la proposa en el marc adequat, és a dir, a la Mesa General de la Funció Pública.

Els infermers també protesten a Sant Jaume

A la mobilització dels funcionaris públics també s’hi ha afegit una altra protesta, la del sindicat d’infermers SATSE que reclamen millores en el conveni col·lectiu. Fa uns dies SATSE ja va decidir recolzar la convocatòria de cinc jornades de vaga dels metges d’atenció primària per finals de novembre i no descarten secundar-la. Tampoc no descarten convocar una aturada pròpia després de la dels metges.

Protesta professionals sanitat a la Generalitat

La Generalitat treballa perquè no hi hagi vaga el 12-D

La Generalitat ha assegurat aquest dimarts que està treballant perquè no hi hagi vaga el proper 12 de desembre. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ho ha explicat durant la roda de premsa, en què també ha comentat que estan buscant la manera de retornar als treballadors públics les pagues extres de 2013 i 2014.