Barcelona i una cinquantena de capitals d’arreu del món han decidit unir-se per afrontar de forma coordinada el repte que suposen plataformes digitals com Uber o Airbnb. En el marc de l’Smart City Expo Week se signarà una declaració conjunta que vol fixar principis comuns perquè les ciutats puguin negociar directament amb aquestes plataformes.

“Les plataformes digitals han arribat per quedar-se però necessiten una regulació”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello ha explicat que del 12 al 15 de novembre Barcelona presidirà la cimera de ciutats col·laboratives Sharing Cities 2018. Vindran representants de 45 ciutats d’arreu del món per debatre els reptes que plantegen l’economia de plataforma i l’economia col·laborativa.

Airbnb, Glovo, Uber i altres plataformes generen molta controvèrsia. S’identifiquen com a plataformes d’economia col·laborativa, però el debat sobre si ho són realment o no està molt obert. Ciutats com Barcelona defensen que volen tenir més força per regular-les.

Per això, dimarts 13 de novembre se signarà una declaració conjunta en què diverses capitals, com ara París, Nova York i Madrid exposaran “compromisos concrets en matèria de transparència, fiscalitat i reconeixement de drets laborals de les persones que hi estan vinculades”, ha explicat Pisarello. El primer tinent d’alcalde ha destacat que la declaració és inèdita: “Per primera vegada 50 ciutats s’ajunten per fer ‘sindicalisme de ciutats’ per intentar regular aquests fenomens”.