Els comerços minoristes amb establiments de fins a 400 metres quadrats podran obrir a partir d’aquest dilluns, quan comença la fase zero de la desescalada de l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus. Només s’hi podran fer compres amb cita prèvia i hi tindran preferència les persones de més de 65 anys, que podran anar als comerços dins de les franges horàries en què poden passejar.

Els comerços hauran de netejar tot el local almenys dues vegades al dia, una d’obligatòria en acabar la jornada, els uniformes s’hauran de netejar diàriament  i també s’hauran d’higienitzar els emprovadors cada vegada que s’utilitzin, els poms de les portes, carrets o datàfons. A més, a la botiga només hi podrà haver un client per treballador. Pel que fa als horaris comercials, les comunitats autònomes podran decidir si hi introdueixen variacions.

Mampares i mostradors a bars i restaurants

En el cas del restaurants, podran obrir per oferir menjar per emportar-se, a part de les entregues a domicili que ja podien fer fins ara. A partir d’aquest dilluns continuarà la prohibició de consumir dins d’aquest establiments, i es requereix una separació de dos metres entre treballadors i clients, que s’haurà de garantir amb taulells i mampares, sempre que sigui possible. Es permetran fer diverses línies d’entrega de menjar. A dins dels establiments, com en el cas dels comerços, només hi podrà haver un client per treballador. A més, de cara a la fase 1, prevista per a mitjans de maig, el Govern espanyol ha rectificat i amplia l’aforament màxim a les terrasses fins al 50 %.