Les pèrdues econòmiques dels comerciants durant l’epidèmia del coronavirus són evidents. Després d’estar gairebé tres mesos tancats, no n’hi ha cap que no hagi patit, d’una manera o altra, la davallada de vendes. I això també ha passat al centre, a zones com el passeig de Gràcia, la Rambla de Catalunya o el portal de l’Àngel. Aquí, l’activitat comercial depèn en bona part dels turistes, nacionals i internacionals, que representen el 57 % de la clientela.
El fet que ara no puguin venir i la tímida reactivació de les compres locals dibuixen un escenari complicat per a aquests negocis a llarg termini. I per això tots, segons Barcelona Oberta (que aglutina els eixos comercials de les zones turístiques de la ciutat) han hagut de renegociar els preus dels lloguers. Segons el vicepresident de l’entitat, Javier Cottet, “el 80 % dels propietaris han ajudat d’una manera o altra”.
Crítiques a les restriccions de trànsit
El president de l’associació Amics del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, assenyala que les vendes a poc a poc comencen a remuntar gràcies al comprador barceloní, “que està responent molt bé”. Però tem que hi hagi un impediment per a la reactivació econòmica: les restriccions de trànsit al centre que ha impulsat l’Ajuntament. Es refereix, per exemple als canvis a la via Laietana o a l’ampliació de voreres per als vianants. Tem que els visitants percebin que entrar a Barcelona sigui entrar en una “ratonera”.
Segons l’associació Barcelona Oberta no se’ls han consultat aquests canvis. Javier Cottet afirma que només han pogut parlar amb el primer tinent d’alcalde Jaume Collboni, però no amb la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. Cottet creu que el govern municipal viu “d’esquena als comerços”. Un fet que diu, “no entendrem mai”.
Reobertura els diumenges
Una altra de les demandes que fan des de Barcelona Oberta és poder obrir els diumenges i festius durant els mesos de juliol i agost, quan puguin tornar els turistes. Una demanda que no és nova, però que creuen, és més necessària que mai, per la situació econòmica. Des de l’associació Amics del Passeig de Gràcia, però, creuen que ara no és el moment de fer aquesta petició. Afirmen que suposaria més costos que no pas beneficis per als comerciants.