Després d’episodis amb pluges torrencials, és habitual que locals comercials, plantes baixes i pàrquings s’inundin. Us expliquem com reclamar els danys per inundacions a Barcelona a les asseguradores i quants diners us retornaran.

Tinc una assegurança per inundacions?

El primer requisit per poder cobrar els danys per inundacions és tenir vigent una pòlissa d’assegurança que cobreixi aquestes incidències. Segons el president de l’ACCA (Associació Catalana de Corredors d’Assegurances), Paco Hoyo, la majoria d’assegurances de llar multirisc i les de comerços inclouen una clàusula per incidències amb l’aigua.

En cas d’inundació per pluja o desbordament d’un riu, però, no seran les companyies d’assegurances les que pagaran els danys, sinó que s’encarregarà el Consorci de Compensació d’Assegurances. És un organisme estatal, que penja del Ministeri d’Economia, que cobreix els riscos extraordinaris (com les inundacions).

Recollir aigua inundacions Barcelona

Com he de reclamar els danys?

Després d’una inundació per causes naturals (pluja extraordinària o desbordament d’un riu), s’ha d’acudir al Consorci de Compensació d’Assegurances, bé sigui a través del web o bé sigui trucant al telèfon 902 222 665. Els tècnics del Consorci demanen el número de pòlissa i, a continuació, inicien els tràmits per enviar un perit que avaluï els danys.

El delegat territorial del Consorci a Catalunya, Alejandro Luján, assegura que es tracta “d’un procés gairebé automàtic” i que en qüestió de dies el perit fa la seva feina. La següent fase és esperar que el Consorci aboni els diners corresponents a les indemnitzacions.

Quants diners em pagaran?

La quantitat dependrà de cada cas. És a dir, el Consorci només retornarà els diners corresponents al valor dels béns que estiguin assegurats dins de la pòlissa. Per exemple, si la inundació malmet un televisor de 3.000 € però la pòlissa té assegurats 2.000 €, el Consorci només abonarà els 2.000 €. També es rescabalaran els danys als immobles (per exemple, un mur caigut).

Danys per inundacions a Barcelona

Puc reclamar danys al cotxe o la moto?

Sí, sempre que s’hagi produït per causes d’una inundació per pluja, per desbordament d’un riu o altres causes similars. Segons Alejandro Luján, totes les assegurances de cotxe i de moto inclouen una quota destinada al Consorci, independentment del tipus de cobertura contractada (ja sigui a tot risc o a tercers).

Per tant, si una inundació omple d’aigua un cotxe o arrossega una moto per terra, el Consorci de Compensació d’Assegurances abonarà el cost de les reparacions. Ara bé, el temps de rescabalament no serà tan ràpid com en danys a la llar o als comerços, ja que el pas pel taller alenteix el tràmit.

Moto inundacions a Barcelona

100 incidències al Paral·lel en 24 h

Després dels últims aiguats a Barcelona, el Consorci ha rebut 100 reclamacions en menys de 24 hores per les inundacions al Paral·lel i el Raval. Luján assegura que d’aquestes, una vuitantena corresponen a locals i comerços, mentre que la vintena restant són de particulars.

En àmbit de tot Catalunya, des del juny (quan va haver-hi inundacions importants a Sitges), el Consorci ha tramitat més de 3.000 reclamacions. D’aquestes ja s’han abonat pràcticament la meitat. Luján assegura que s’hi ha pogut fer front amb celeritat perquè “les inundacions s’han produït de forma gradual al llarg del trimestre”.

L’Ajuntament ofereix ajuda a l’OMIC

Per tal d’agilitzar els tràmits, l’Ajuntament ha activat un servei d’assessorament a l’OMIC (l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor). Els tècnics municipals ajuden a fer els tràmits per reclamar els danys a les asseguradores o al Consorci. A més, personal de l’Ajuntament informa personalment els locals i els baixos quan es produeixen episodis d’inundacions.

Dos dels afectats pels últims aiguats a Barcelona són l’Abdul Waheed (responsable del bar La Llesca) i l’Umar Nawaz (de la botiga Umar Telefonía). L’Abdul assegura que té diverses portes trencades per l’aigua i que molta maquinària del bar ha quedat inutilitzable. Per la seva banda, l’Umar quantifica en més de 10.000 € els diners perduts per les inundacions.