Després d’episodis amb pluges torrencials, és habitual que locals comercials, plantes baixes i pàrquings s’inundin. Us expliquem com reclamar els danys per inundacions a Barcelona a les asseguradores i quants diners us retornaran.

Tinc una assegurança per inundacions?

El primer requisit per poder cobrar els danys per inundacions és tenir vigent una pòlissa d’assegurança que cobreixi aquestes incidències. Segons el president de l’ACCA (Associació Catalana de Corredors d’Assegurances), Paco Hoyo, la majoria d’assegurances de llar multirisc i les de comerços inclouen una clàusula per incidències amb l’aigua.

En cas d’inundació per pluja o desbordament d’un riu, però, no seran les companyies d’assegurances les que pagaran els danys, sinó que s’encarregarà el Consorci de Compensació d’Assegurances. És un organisme estatal, que penja del Ministeri d’Economia, que cobreix els riscos extraordinaris (com les inundacions).

Recollir aigua inundacions Barcelona

Com he de reclamar els danys?

Després d’una inundació per causes naturals (pluja extraordinària o desbordament d’un riu), s’ha d’acudir al Consorci de Compensació d’Assegurances, bé sigui a través del web o bé sigui trucant al telèfon 902 222 665. Els tècnics del Consorci demanen el número de pòlissa i, a continuació, inicien els tràmits per enviar un perit que avaluï els danys.

El delegat territorial del Consorci a Catalunya, Alejandro Luján, assegura que es tracta “d’un procés gairebé automàtic” i que en qüestió de dies el perit fa la seva feina. La següent fase és esperar que el Consorci aboni els diners corresponents a les indemnitzacions.

Quants diners em pagaran?

La quantitat dependrà de cada cas. És a dir, el Consorci només retornarà els diners corresponents al valor dels béns que estiguin assegurats dins de la pòlissa. Per exemple, si la inundació malmet un televisor de 3.000 € però la pòlissa té assegurats 2.000 €, el Consorci només abonarà els 2.000 €. També es rescabalaran els danys als immobles (per exemple, un mur caigut).

Danys per inundacions a Barcelona

Puc reclamar danys al cotxe o la moto?

Sí, sempre que s’hagi produït per causes d’una inundació per pluja, per desbordament d’un riu o altres causes similars. Segons Alejandro Luján, totes les assegurances de cotxe i de moto inclouen una quota destinada al Consorci, independentment del tipus de cobertura contractada (ja sigui a tot risc o a tercers).

Per tant, si una inundació omple d’aigua un cotxe o arrossega una moto per terra, el Consorci de Compensació d’Assegurances abonarà el cost de les reparacions. Ara bé, el temps de rescabalament no serà tan ràpid com en danys a la llar o als comerços, ja que el pas pel taller alenteix el tràmit.

Moto inundacions a Barcelona