Inundació al Paral·lel

El darrer informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC en anglès) ja apuntava que el clima anava cap a una certa radicalització, en el sentit que passaríem de llargs períodes de sequera a precipitacions cada cop més concentrades en el temps i per tant més torrencials. Doncs bé, durant la propera setmana en tindrem una bona mostra d’això.

Prealerta per sequera

El clima de Barcelona i, per extensió, el de la resta de Catalunya es caracteritza per una marcada variabilitat interanual pel que fa a les precipitacions. Dit d’una altra manera, un any pot ser molt humit i el següent molt sec. Per tant fins aquí estaríem parlant de normalitat. Ara bé, des del 2016 estem tenint, en el conjunt de Catalunya i també aquí a Barcelona un període de sequera, amb parèntesis puntuals com van ser les pluges de l’octubre i novembre del 2018. Això està provocant que les reserves d’aigua als embassament de les conques internes de Catalunya es trobin al voltant del 54 % de la seva capacitat, i això que som en plena tardor. Aquest fet ha obligat l’Agència Catalana de l’Aigua a decretar l’estat de prealerta per sequera.

De la sequera a la pluja torrencial

Aquest panorama de sequera pot canviar durant la propera setmana i la situació es podria normalitzar, almenys transitòriament. Si hem de fer cas dels mapes de predicció, a les capçaleres dels principals rius catalans podrien registrar-se volums de pluja superiors als 150 litres per metre quadrat el que, de retruc, pot fer incrementar el volum d’aigua embassada als pantans. Tot plegat gràcies a la formació d’una DANA amb vent de llevant que deixarà precipitacions torrencials i extremament abundants.

Aquesta és la bona notícia de tot plegat.

Risc d’inundacions

Però també hi ha una part negativa i és que aquests tipus de situació meteorològica són les que provoquen inundacions aquí a casa nostra. En un primer moment, durant el matí de dimarts, sembla que les pluges torrencials es concentraran cap a Barcelona i Tarragona, sense descartar-les a la resta de Catalunya. Al llarg de dimarts s’estendran també a les comarques gironines, on s’espera que la nit de dimarts a dimecres i, especialment la matinada de dimecres, els aiguats i les tempestes sigui extremament abundants.

Precipitació prevista per dimecres a les 05 hores