“Una fórmula per fer allotjaments de qualitat, innovadors i en poc temps”. Amb aquestes paraules el govern de Barcelona en Comú va anunciar el 2018 que estava a punt de licitar tres promocions d’allotjaments de proximitat provisionals (APROP). Es tractava de donar empenta a un projecte pioner, inèdit a Barcelona, amb el qual es volia donar resposta a l’emergència en matèria d’habitatge. Un any després, a les portes de les eleccions municipals, cap dels tres projectes ha vist la llum.

Entrebancs burocràtics

L’Ajuntament argumenta que la presentació de les ofertes per construir els tres blocs va finalitzar el setembre del 2018 i que en el període de lliurament de les garanties per part de les empreses adjudicatàries es va comprovar que, únicament en el cas de Ciutat Vella, l’empresa complia amb tots els requisits tècnics i econòmics necessaris.

El consistori assegura que, malgrat aquests entrebancs, properament tornarà a sortir a concurs la licitació de Sant Martí i en un segon moment la de Sants-Montjuïc, que s’ha d’aixecar al carrer d’Amadeu Oller. Però, per molt ràpid que avancin els processos, no veuran la llum abans que s’acabi el mandat d’Ada Colau i Barcelona en Comú.

Els APROP per dins

Els prototips dels edificis APROP van estar exposats durant uns mesos

al costat del Museu del Disseny de Barcelona. El projecte preveia fer-ne tant d’individuals com de dues habitacions en un màxim de 60 m2. Els baixos dels edificis es volen destinar a equipaments comunitaris.