Després que el Procicat ha anunciat aquest divendres que manté el gran gruix de les restriccions anticovid, com a mínim, durant una setmana més, els centres comercials i el sector de la restauració s’han mostrat molestos i molt decebuts.
Els centres comercials: 136 dies tancats
Els centres comercials, que preveien un petit relaxament de les mesures que els permetria obrir, han estat dels més castigats. “Ja fa 136 dies laborables que estem tancats i hem perdut, de moment, el 60 % de les vendes“, lamenta Víctor García, director de Relacions Institucionals de Glòries, La Maquinista i Splau.
García insisteix que el comerç no és un focus de transmissió de contagis i lamenta que els centres comercials siguin “l’únic sector on s’està fent una discriminació“. Assegura que no s’apliquen les mateixes normes en tots els comerços, sinó que ho fan “en funció del format”. Denuncia que “els centres comercials fa tres mesos més que estan tancats que el comerç de carrer i dos mesos més que les grans superfícies“.
“Condemnen milers de famílies a la ruïna”
El Gremi de Restauració de Barcelona es mostra perplex i acusa el govern de desatendre la salut de les empreses. “És al·lucinant que, havent encadenat setmanes d’evolució positiva, el govern segueixi escanyant d’aquesta manera el sector de la restauració. Condemnen milers de famílies a la ruïna i ho fan, aparentment, sense remordiments”, critica Roger Pallarols, director del Gremi.
Pallerols recorda que els restauradors ja fa 70 dies que treballen per sota del mínim vital i, en el cas dels restaurants dels centres comercials, la situació empitjora encara més. “Fa 136 dies que estem sense ingressar ni un sol euro. Algú creu que una família pot sobreviure sense ingressos durant quatre mesos?”, es pregunta Pallarols.
Impugnaran la nova pròrroga
La FECASARM, la patronal del sector de l’hostaleria i de l’oci nocturn de Catalunya, ha anunciat que impugnarà als tribunals la nova pròrroga de les restriccions. Aquesta serà ja l’onzena impugnació de l’organització. Segons la patronal, “el virus no es transmet en funció de l’hora”, i és molt necessari que hi hagi “flexibilització” de les restriccions horàries a la restauració.
Joaquim Boadas, secretari general de la patronal, defensa que els restaurants són “locals segurs on hi ha mesures de control i prevenció“. Apunta que aquesta situació contrasta amb les trobades familiars i d’amics, “on no es respecten les mesures, la gent comparteix ampolles i cigarretes i no es fa ús de la mascareta”. En aquest cas, considera que tant la Generalitat com el TSJC “són coneixedors que tan sols el 3 % dels contagis provenen de la restauració i, en canvi, el 80 % de trobades familiars o d’amics”.
Madrid i el País Basc, dos precedents
Boadas posa d’exemple, una vegada més, el cas del País Basc, on el Tribunal Superior va autoritzar-ne l’obertura. En aquest cas, el secretari general de la patronal argumenta que el Tribunal de Justícia del País Basc va utilitzar les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, “les mateixes que utilitza Catalunya” i, per tant, considera que s’haurien d’aplicar les mateixes mesures a les dues comunitats autònomes. També ha parlat del cas de Madrid, on els restaurants poden obrir per servir sopars. “Si a Madrid i al País Basc no hi ha contagis durant les hores de sopar, a Catalunya tampoc no se’n detectaran”, afegeix convençut.