(Agències) El govern català ha enviat un requeriment al Ministeri d’Habitatge perquè modifiqui el sistema de contenció de lloguers, una mesura que és prèvia a la interposició d’un recurs contenciós administratiu davant els tribunals. Com ja va anunciar la consellera de Territori, Ester Capella, el 20 de març passat, el Govern exigeix a l’Estat que rectifiqui i permeti combinar els índexs català i espanyol.
Si el ministeri d’Habitatge no dona resposta al requeriment en un mes i un dia, Capella podria portar el cas als tribunals, amb l’obertura d’un procés contenciós administratiu a l’Audiència Nacional. Segons el Govern, aplicar un índex homogeni a tot l’Estat vulnera les previsions de la pròpia llei d’habitatge espanyola.
Catalunya és l’única comunitat autònoma on s’aplica des de fa unes setmanes l’índex de preus de referència aprovat pel Ministeri d’Habitatge per limitar els lloguers a les zones considerades de mercat tens i previst a la Llei d’Habitatge del govern central.
El 80 % de la població catalana, amb topall en el lloguer
La llista de les zones tensionades inclou pràcticament totes les localitats de l’àrea metropolitana de Barcelona, les quatre capitals catalanes i part de les comarques costaneres i d’altres de muntanya. El topall del preu del lloguer s’aplicarà en una part del territori on viuen 6,2 milions de persones, és a dir, el 80 % de la població de Catalunya.
Amb aquell topall a les àrees declarades tenses, com Barcelona, el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. D’altra banda, els pisos que no hagin estat llogats en els últims cinc anys hauran de sortir al mercat d’acord amb el preu que determini l’índex a la zona. A més, en el cas d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans en el cas de Catalunya), el lloguer tampoc no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.