Quan visitem un restaurant o un establiment turístic, si ens ha agradat o hem tingut una mala experiència, és habitual escriure ressenyes a internet perquè altres usuaris tinguin més informació abans de decidir si anar-hi o no. Amb aquesta mateix filosofia l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) vol obrir un web, que es dirà Reviu, en què els inquilins puguin valorar els pisos on han estat de lloguer i així els futurs llogaters tinguin més informació sobre l’estat del pis, si el propietari se’n preocupa o si a l’edifici hi ha problemes de convivència, entre d’altres.

Per fer-ho realitat, però, han llançat una campanya de micromecenatge, a través de la plataforma Goteo, que s’ha posat en marxa aquest dimecres i que, en 40 dies, pretén recollir com a mínim 11.224 euros.

“És una eina que creiem que és molt necessària“, expliquen els impulsors de la iniciativa. La futura web recollirà les opinions de manera anònima perquè els llogaters puguin tenir més informació abans de fer una mudança: “Amb aquest projecte, volem fomentar la transparència i la rendició de comptes en l’accés a l’habitatge”, expliquen des d’IDRA, que afegeixen que alguns dels objectius de la iniciativa són assegurar que es compleixin les normatives vigents i contribuir a evitar l’especulació i els abusos.

Per promocionar el llançament de la campanya l’entitat ha publicat un vídeo en què ho expliquen.

Cerca per adreça i vinculada al cadastre

La informació que es publiqui al portal web anirà vinculada al cadastre de l’immoble i permetrà fer cerques a partir de l’adreça. La idea és que les ressenyes dels usuaris hi incloguin comentaris sobre les qualitats de l’habitatge però també sobre el preu, el tracte amb la immobiliària o el propietari, la comunitat de veïns i les condicions de la finca —per exemple, quin perfil de persones hi viu o si hi ha pisos turístics— i com és el barri o quins serveis té. A més, la web on es recullin aquestes ressenyes també inclourà altres informacions pràctiques per als llogaters sobre el mercat d’habitatge de Barcelona.