Pere Aragonès informe referèndum

(ACN) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet públic aquest dimarts l’informe que l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) ha elaborat sobre la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. El document, que Aragonès ha presentat al Consell Executiu, proposa que la consulta sigui pactada amb l’Estat i que es convoqui mitjançant l’article 92 de la Constitució, ja que es tracta d’una decisió política de transcendència especial. El referèndum s’hauria de circumscriure a Catalunya i tindria la següent pregunta: “Voleu que Catalunya sigui un estat independent?”

La clau, l’article 92 de la Constitució

En una compareixença al Palau Centelles, seu de l’IEA, Aragonès ha donat a conèixer el contingut de l’informe a la premsa i ha defensat que és “sòlid” i “una eina per tornar a obrir camí”. “No som davant d’un impossible”, ha dit el president, que ha subratllat que l’article 92 de la Constitució “permet que es pugui celebrar directament el referèndum sense cap mena de modificació legislativa”.

Tot i que ha insistit que no és l’única via que permetria celebrar la consulta, ha afegit que el document conegut aquest dimarts “pot ser de gran utilitat per afrontar la nova etapa de les negociacions amb l’Estat”. S’hi planteja una pregunta binària i “inequívocament clara” en una consulta sense un mínim de participació previst.

El Consell Acadèmic per l’Acord de Claredat va entregar el 16 d’octubre el seu informe a Aragonès, que va encarregar-ne un de nou a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern perquè concretés els instruments jurídics per poder celebrar un referèndum a partir de les consideracions del primer document i quines característiques hauria de tenir la consulta.