Quan es tracta de buscar un pis de lloguer, fins ara l’opció és entrar als portals immobiliaris o demanar informació a una agència immobiliària, sense la possibilitat de tenir opinions reals d’arrendataris anteriors. En canvi, quan anem a un restaurant o un establiment turístic sí que és habitual escriure ressenyes a internet en plataformes com Google o Tripadvisor perquè altres usuaris tinguin més informació. Amb aquesta idea neix Reviu, el portal d’habitatge que vol impulsar l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) per compartir i buscar ressenyes de pisos: “Volem que els abusos formin part del passat”, ha explicat Jaime Palomera, investigador d’IDRA i fundador del Sindicat de Llogateres, en una entrevista al ‘bàsics’.

“Les agències i portals immobiliaris tenen veu, però els llogaters, no”

Segons considera Palomera, el mercat immobiliari ara és imperfecte perquè la informació és asimètrica: “Els intermediaris, com agències i portals immobiliaris, tenen veu, però els llogaters, no”. La plataforma Reviu neix amb l’objectiu de corregir-ho, amb la possibilitat que els llogaters deixin opinions quan marxin del pis sobre, per exemple, qualitats de l’habitatge com l’aïllament tèrmic i el soroll, la convivència amb els veïns i fins i tot els serveis que hi ha en l’entorn més immediat de l’immoble.

L’èxit del projecte dependrà de la rebuda ciutadana

En la recerca prèvia que ha fet IDRA per articular Reviu amb prototips de ressenyes, Palomera s’ha sorprès en constatar que els llogaters també acumulaven experiències positives que volien plasmar en les opinions: “Molts utilitzarien la plataforma per recomanar el lloc on han viscut, no només per destacar males experiències”. Tot i això, l’èxit del projecte, encara en fase embrionària, “dependrà de la rebuda, de la necessitat de la gent de compartir les seves experiències”.

Per poder llançar Reviu, IDRA ha plantejat una campanya de micromecenatgea través de la plataforma Goteo, que vol recollir, en 40 dies, com a mínim 11.224 euros. És la fase culminant d’una plataforma que s’ha gestat durant els darrers dos anys i que és pionera a Europa: “Hem triat Barcelona perquè ens l’estimem i perquè és la ciutat de l’estat on més percentatge de població viu de lloguer”.