preu lloguer pis nou index

Vols saber quin ha de ser el preu de lloguer del teu pis, segons el nou índex publicat pel Ministeri d’Habitatge? Aquest sistema permet regular els preus dels lloguers des del 16 de març en diversos municipis de Catalunya. Ara per ara són 140 municipis, però el govern català acaba d’anunciar que n’afegirà 131 més. Així, en total Catalunya tindrà 271 localitats amb el lloguer limitat.

Amb aquesta mesura, el lloguer dels contractes nous no pot superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. A més, en el cas d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans en el cas de Catalunya), el lloguer tampoc pot ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

Fa setmanes que el Govern espanyol va fer públic el nou sistema, en el qual pots buscar quin és el rang de preus que s’ha establert a cada secció censal.

Mapa interactiu amb les seccions censals

A través d’un mapa interactiu, el Ministeri d’Habitatge et dona la possibilitat de consultar l’índex de preu del lloguer d’una secció censal concreta. Si vols saber el preu del teu pis o casa teva, has de navegar pel mapa i seleccionar la secció censal on es troba aquell immoble. A continuació, t’informaran, entre d’altres, sobre el tipus i el nombre d’habitatges que hi ha en aquella zona i el rang de preus de l’índex, amb la quantia mínima i la màxima mensual que ha de tenir el preu del lloguer, així com la mitjana d’aquest rang.

A banda, en cada secció censal pots consultar la superfície mitjana dels habitatges que es troben en aquesta àrea i el preu per metre quadrat (de mitjana).

Cercador del teu pis

A banda de buscar la teva secció censal al mapa, el Ministeri d’Habitatge et dona l’oportunitat d’accedir i consultar els valors de referència del preu del lloguer d’un habitatge concret, amb un cercador en què es demana introduir la referència cadastral o la direcció completa, amb la via i el número. Si no es té la referència cadastral, pots introduir manualment el pis, la superfície construïda, el certificat energètic, l’any de construcció, l’estat de conservació i l’alçària.

A partir d’aquí, pots seleccionar altres característiques (ascensor, aparcament, mobles, zones compartides…) i, amb tot plegat, l’eina et dona el rang de preus.