La Cambra de Comerç de Barcelona assegura en un comunicat que les mesures econòmiques aprovades per l’emergència del coronavirus “estan sent poc eficaces per les dificultats d’implementació“. L’ens creu que això és per a “l’existència de determinats colls d’ampolla administratius pel gran volum de sol·licituds” i també per “l’elevada complexitat burocràtica” i pels “requeriments necessaris per fer efectives les mesures”.

En el cas dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), des de la Cambra denuncien que “el nombre de noves sol·licituds durant les últimes setmanes supera amb escreix el volum d’expedients que les autoritats competents han pogut resoldre”. Reiteren que això implica que “les empreses que presenten un ERTO han de cessar l’activitat sense saber si finalment hauran de pagar les nòmines i les cotitzacions dels seus treballadors”. D’altra banda, des de la Cambra lamenten que “això provoca que els treballadors pateixin un endarreriment en el cobrament dels seus ingressos“, ja que “no perceben els salaris per part de l’empresa ni tampoc de l’Estat en forma de prestació”.

La Cambra també assenyala dificultats en la concessió dels préstecs avalats per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Asseguren que els bancs han manifestat que “no estan alliberant més recursos perquè no han estat avalats per l’ICO”. A més, lamenten que “gestories i empreses denuncien que el tipus d’interès ha passat de l’1,5 % a la primera fase, al voltant del 4 % actualment a la majoria de casos”.

En canvi, des de la Cambra consideren que la prestació extraordinària pels autònoms “s’ha implementat de forma eficaç”, ja que “el 97,3 % de les sol·licituds es va aprovar de forma satisfactòria”. En aquest sentit, celebren que 919.173 autònoms a tot l’estat van cobrar aquesta prestació el 17 d’abril.

Manca d’informació de les mesures

La Cambra de Barcelona destaca “la manca d’informació per part de totes les administracions públiques en la difusió del grau d’efectivitat de les mesures econòmiques aplicades fins al moment”. Asseguren que “aquest fet dificulta molt dur a terme una monitorització rigorosa de les polítiques anunciades per les diferents administracions públiques”. També reiteren que això “impedeix analitzar si les mesures aprovades fins a l’actualitat seran suficients per contrarestar la caiguda de l’activitat econòmica durant el 2020“. En aquest sentit, reclamen “una millor coordinació entre les administracions per tal que facin públiques de forma periòdica les estadístiques de les mesures més rellevants”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a