Barcelona Global ha dissenyat un pla de dinamització perquè torni l’activitat econòmica al centre de la ciutat. Aquesta associació, formada per més de 200 empreses, ha identificat més de 243.300 m² d’edificis que no s’utilitzen, que tenen usos que ja no estan justificats o que estan infrautilitzats. Consideren que es podrien reconvertir en oficines i, així, revitalitzar la zona.
De moment, han elaborat un informe on han recollit 18 solars o edificis, de titularitat pública, semipública o privada, que reuneixen aquests requisits: Estació de França, Banc d’Espanya, Duanes, Antics Jutjats de Lluís Companys, Antics Jutjats de la via Laietana, Edifici de Correus, Edifici Ona, antic Museu Martorell, Foneria de Canons, Cinema Rex, Teatre Principal, Palau del Cinema, Edifici Núñez i Navarro, plaça de la Monumental, edifici Metrònom, edifici annex al Palau de la Música, Tres Xemeneies i Palau Dalmases.
Els beneficis de reeconomitzar Barcelona
A l’informe ‘Barcelona Centre Econòmic: el repte de reeconomitzar el centre de Barcelona’, Barcelona Global alerta que barris com Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera; la Barceloneta; el Gòtic o el Raval, entre d’altres, corren el risc de perdre rellevància urbana i convertir-se en zones turístiques i gentrificades. A més, l’informe apunta que en els últims 18 anys el centre de la ciutat ha transformat 720.000 m² en hotels i habitatges.
Per això, demanen apostar per l’economia del coneixement (innovació, recerca i emprenedoria) i així convertir el centre de Barcelona en un gran motor de transformació. A més, asseguren que aquesta proposta aportaria activitat privada de nova generació, llocs de treball de qualitat, ingressos i un potent impacte econòmic en el teixit comercial i de restauració.
Per posar en pràctica aquestes conclusions, Barcelona Global proposa, primer de tot, identificar els espais i edificis que es podrien transformar. Després, pensar els usos potencials que se’ls podria donar i, també, crear una nova oficina perquè des de l’Ajuntament es facilitin i accelerin els tràmits administratius. De fet, Pau Guardans, president de l’associació, ja s’ha reunit amb el consistori. Afirma que s’han interessat pel projecte i que han confirmat que “la música sona bé”, tot i que encara ho han d’estudiar. El següent pas que faran és reunir-se amb els partits de l’oposició.
Un dels objectius, captar nou talent
L’informe també assegura que, a diferència de fa uns anys, s’apostava per la descentralització i per estalviar costos, ara les empreses de referència prioritzen instal·lar-se als centres de les ciutats perquè són les zones amb major atractiu pel talent emergent.
Expliquen que és una proposta que ja s’ha desenvolupat amb èxit a altres ciutats europees com Londres o París.