Barcelona ha tornat a batre un rècord de turistes aquest 2019 amb 11,9 milions de persones. Les xifres no paren de créixer, i tornen a posar sobre la taula la necessitat de redistribuir el turisme per tota la ciutat per tal d’esponjar les zones més visitades, com Ciutat Vella, el passeig de Gràcia, el litoral barceloní, el Parc Güell i la Sagrada Família, entre d’altres espais.

Una de les propostes que planteja el govern municipal és que cada districte s’especialitzi en una temàtica concreta que atregui turisme de qualitat.

  • Districte de gastronomia sostenible a Nou Barris.
  • Districte d’ecologia urbana a Horta-Guinardó. Un dels objectius és fer arribar visitants als Jardins del Doctor Pla i Armengol, inaugurats fa poc.
  • Districte de divulgació científica a Sarrià-Sant Gervasi, on hi ha els campus universitaris.
  • Districte d’arts escèniques a les Corts. Hi ha el centre La Caldera de Dansa i Arts Escèniques.
  • Districte dels museus a Sants-Montjuïc. L’illa dels museus concentra bona part d’aquests equipaments a Montjuïc.
  • Districte de les indústries creatives a Sant Martí, on hi ha moltes empreses dedicades a les noves tecnologies.
  • Districte del turisme inclusiu a l’Eixample, que concentra des de fa anys una zona “gay friendly” (Gaixample).

El creixement de turistes s’ha produït en tots els mesos de l’any, menys al desembre, que ha registrat un descens de pernoctacions del 0,1 %. El que es percep és que any rere any cau el nombre de turistes durant la temporada d’estiu (de juny a setembre). El 2019 el 36 % de turistes es van concentrar en aquesta època.

El 2019 ha estat un bon any per als hotelers; han augmentat el nombre de turistes que s’hi han allotjat, que ha arribat als 8,5 milions (5,6 %)  i 21,3 milions de pernoctacions (5,6 %).

Creix el turisme internacional

El turisme internacional no para de créixer, amb un increment del 7,6 %. Enguany només un 17 % de turistes van ser nacionals, quan el 2005 els nacionals representaven un 30,7 %. El 2019 van visitar Barcelona 1,4 milions de persones de la resta d’Espanya. Dels Estats Units van arribar 990.324 persones; del Regne Unit, 685.000; de França, 652.698; d’Itàlia, 524.199, i d’Alemanya, 470.608.

Els turistes asiàtics han crescut notablement en més de 50.000 viatgers: Corea del Sud (37,5 %), el Japó (35,5 %), la Xina (29,5 %), Mèxic (26,7 %) i Àustria (22 %).

El creixement de passatgers de creuers ha arribat al 3,8 %, sobretot per l’augment de creueristes en port base, en un 6,4 %. El turisme de compres ha experimentat un rècord incrementant-se en un 19 % les vendes.

Reducció dels autobusos turístics a la plaça de Catalunya

El govern municipal ha anunciat que es reduiran a la meitat els autobusos turístics i els autocars a la plaça de Catalunya. La mesura es donarà a conèixer d’aquí a dos mesos i pretén descongestionar el centre.