Oasiurbà és una entitat sense ànim de lucre situada al carrer de Sant Ramon, número 6, al Raval. Fan reformes subvencionades a preus assequibles perquè els veïns del barri tinguin un habitatge digne. Els promotors són majoritàriament arquitectes que dediquen el temps lliure a fer obres que milloren les condicions dels habitatges de molts veïns del Raval.

També ofereixen serveis d’assessoria. Tenen dues línies de treball. D’una banda hi ha els programes subvencionats, i de l’altra, els serveis immobiliaris ètics, orientats a la resta de la població a preus que s’ajusten a les possibilitats de cadascun dels particulars. L’entitat funciona a través de subvencions de l’Ajuntament de Barcelona, del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i de particulars.

Oasiurbà, l’arquitectura social

Josefa Díaz viu en el mateix pis des de fa 41 anys. L’immoble, situat al carrer de Sant Ramon, té algunes deficiències, com humitats, i també algunes mancances importants com ara l’ascensor. La reforma era urgent, sobretot la del lavabo pels problemes físics de la Josefa. Les obres han servit per canviar la banyera per una dutxa i per retirar una tarima. “No tenia on agafar-me, de vegades em relliscava, d’altres queia i era més complicat –explica–. Ara amb la cadira plegable, tot és molt més fàcil”.

Obres i assessorament legal

La reforma ha anat a càrrec d’Oasiurbà. L’entitat resol tota mena de problemes relacionats amb l’habitatge i, a banda d’obres, també fan assessorament en cas d’assetjament immobiliari o altres temes legals.

Per a les persones amb pocs recursos, els serveis estan totalment subvencionats. El protocol a seguir, segons explica Julia Brull, coordinadora tècnica de l’oenagé, és: “Ens ve un cas particular i a través d’uns filtres, tant des del punt de vista legal, com social i arquitectònic, ens indiquen si estan en risc de vulnerabilitat residencial i exclusió social. Llavors aquestes persones passen a entrar dins el programa subvencionat, que dura uns quatre mesos”.

En un futur, a tota la ciutat

El principal objectiu que va impulsar la creació d’Oasiurbà és resoldre els problemes relacionats amb l’habitatge. Tot i que en l’actualitat les intervencions de l’entitat se centren en el barri del Raval, els promotors no descarten extrapolar la metodologia de treball a la resta de la ciutat. “Malauradament hi ha problemes d’habitatge a molts indrets de Barcelona“, asseguren.