El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el nou decret de suspensió dels desnonaments a famílies sense alternativa d’habitatge i la prohibició de tallar el subministrament d’aigua, llum o gas a famílies vulnerables i persones en risc d’exclusió social durant la crisi sanitària.

El text, vigent fins al 9 de maig, suposa una pròrroga de la prohibició de desnonaments durant l’estat d’alarma, que vencia el 31 de gener, i amplia els supòsits per acollir-se a aquesta protecció.

Nous supòsits inclosos en el decret estatal

El nou decret no només inclou afectats per la crisi de la covid-19 sinó també famílies ja vulnerables abans de la pandèmia. El decret s’estén i protegeix també tots aquells que ocupin un habitatge en precari. Però en aquest supòsit la norma només protegirà en els casos en què hi hagi persones dependents, menors d’edat o víctimes de violència masclista i sempre que el propietari sigui un gran tenidor.

Les persones afectades seran les qui hauran de sol·licitar al jutjat paralitzar el llançament. Després el jutge haurà de demanar un informe als Serveis Socials que n’acrediti la vulnerabilitat i, si és així, quedarà aturat.

Els propietaris podran demanar una compensació econòmica

En el cas que una família vulnerable que no pugui pagar el lloguer o hagi ocupat una vivenda hagi paralitzat el desnonament, les comunitats autònomes hauran de buscar alternatives d’habitatge. En cas que no se’n trobin, el propietari tindrà dret a una compensació. Aquest haurà d’acreditar que hagi patit un perjudici econòmic. L’Estat considera com a gran propietari algú que tingui més de 10 pisos. En el cas de la Generalitat es posa el límit en 15 pisos.

El decret posa fi a la pugna que han mantingut en les darreres setmanes el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, per l’abast i contingut de les mesures que han de protegir sectors vulnerables durant la crisi.

‘L’habitatge en joc’, l’especial web de betevé

Els col·lectius en defensa de l’habitatge creuen que la norma és una victòria amb matisos

Les entitats civils en defensa de l’habitatge consideren el nou decret una bona notícia perquè es protegeixen les famílies vulnerables precovid. El Sindicat de Llogateres assegura que la norma suposa un alleujament durant uns mesos per a “totes les persones que des de fa temps pateixen no només pel virus sinó també per la pèrdua de la llar”.

Jaime Palomera, portaveu del Sindicat dels Llogateres, critica, però, que l’Estat, a canvi de defensar les famílies vulnerables, “torna a rescatar grans propietaris, bancs i fons voltors”.

La PAH Barcelona considera que el nou decret és un “altre pas endavant” però que “no satisfà les nostres expectatives”. Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la PAH, ha destacat com a “aberració d’un govern d’esquerres” el fet que la nova llei “indemnitzi grans propietaris i no compensi els bars i restaurants que han hagut de tancar”. Segons la PAH la llei, a més, deixaria fora la gent gran sense persones a càrrec que s’han vist forçades a ocupar, entre d’altres.

Comparteix a: