Una cinquantena de persones s’han concentrat aquest dimarts a la plaça de Sant Jaume per reclamar que els negocis de records siguin considerats establiments d’interès turístic. Això els ha impedit gaudir de les ajudes que les administracions han destinat a pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector.

Alok Lahad, de l’Associació de Negocis Turístics de Catalunya, assegura que, només a Barcelona, alimenten més de 3.000 famílies, l’equivalent a la plantilla de la fàbrica Nissan, que va haver de tancar. No obstant això, lamenta que el seu cas no tingui la mateixa repercussió que el de l’empresa automobilística.

Els efectes de la pandèmia

SOS Souvenirs i l’Associació de Negocis Turístics asseguren que la crisi sanitària els ha suposat un 95 % de pèrdues i denuncien que no només no han rebut cap tipus d’ajuda sinó que, a més a més, han estat perseguits per inspeccions constants en les quals se’ls han arribat a imposar multes de fins a 6.000 €.

Lahad ha explicat que, tot i que ara ja poden obrir, no tenen ingressos i que es troben en una situació similar a la de les agències de viatges: “Estem tot el dia, i facturem, potser, únicament 5 €”.

La concentració ha estat simultània a diferents capitals de l’estat com Madrid, València, Sevilla i Toledo.