Una persona gran passa davant d'un aparador ple d'objectes de Nadal
Foto: Lidia Rebollar

La viròloga Júlia Vergara-Alert ha explicat en una entrevista a betevé que el més aconsellable és no fer les trobades de Nadal, degut a la situació de pandèmia pel coronavirus. Assegura que l’ideal és “quedar-se amb el que es coneix com a grup bombolla, estrictament amb les persones amb qui vivim”, per “reduir el contacte al màxim”.

Vergara-Alert assenyala que fins i tot amb les mesures que s’han implantat es permet estar el 24 de desembre amb un grup concret i el 25 amb un altre. Per la investigadora de l’IRTA-CReSA aquesta situació posa en risc els avis perquè cada bombolla ha tingut molts contactes diferents en llocs com l’escola o la feina.

En cas que finalment es facin aquestes trobades Vergara-Alert recomana que sigui en espais ventilats, idealment a l’exterior, tot i que reconeix que aquesta opció és “molt difícil” si es pensa en la gent gran. La viròloga també insisteix a reduir el temps de les trobades i portar la mascareta. Malgrat que ens podem treure la protecció durant els àpats Vergara-Alert insisteix que és important tornar-se-la a posar quan ja no s’està menjant o bebent.

Vergara-Alert demana no relaxar-se en excés, ja que prendre mesures com el rentat de mans amb sabó o gel hidroalcohòlic, la ventilació o reduir el temps de les trobades resta contagis. També insisteix que està bé fer-se una prova PCR o d’antígens com a mesura complementària però recorda que és una fotografia d’aquell moment i, per tant, l’endemà ja es pot ser positiu. En definitiva, Vergara-Alert considera important “protegir les persones més vulnerables” i prendre consciència que “tots som vulnerables”, ja que també hi ha casos de persones joves que han patit el coronavirus de manera greu.