logo Stop desnonaments PAH

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) denuncia que se seguiran fent desnonaments tot i que el Consell de Ministres aprovés aquest dimarts prorrogar-ne l’aturada fins al 31 de gener del 2021. El motiu és, segons l’entitat, que la pròrroga només afecta aquelles persones que tenen un contracte de lloguer d’un pis i que puguin demostrar que la causa de la seva vulnerabilitat està directament relacionada amb la pandèmia de coronavirus, per exemple, amb l’aplicació d’un ERTO.

Per tant, les persones que ja vivien una situació de vulnerabilitat abans de la pandèmia en queden excloses i, de fet, ja s’han reactivat els procediments anteriors a la pandèmia com l’intent de desallotjament que s’ha viscut a Ciutat Meridiana aquest dimecres o el d’una família a l’Eixample de la setmana passada. També s’exclouen de la pròrroga els desnonaments derivats de l’impagament d’una hipoteca o el de les persones que no puguin demostrar que la davallada d’ingressos que han patit està vinculada a la covid-19.

Per la PAH, aquesta pròrroga és discriminatòria i de “dubtosa constitucionalitat“, ja que la protecció social es proporciona en funció de quan i perquè s’ha arribat a una situació de vulnerabilitat. A més, considera que el temps de pròrroga —quatre mesos— és insuficient i que caldria oferir un escut social almenys fins al desembre del 2021.

La PAH afirma que en els dies hàbils entre el 4 i el 30 de juny ja s’han executat a tot l’estat espanyol 1.383 desnonaments. I acusa el Govern de deixar famílies sense llar: “Els pròxims desnonaments són responsabilitat del govern progressista”. Ja fa uns dies van pronosticar una “tardor dantesca” de desnonaments.