Moltes persones s’estan trobant amb dificultats per tornar a casa per passar les festes de Nadal. Un cas extrem és el del periodista i escriptor Xavier Aldekoa, que ha relatat al programa ‘reset’ el seu viatge de tornada de l’Àfrica. “Has de fer-te una PCR per passar qualsevol frontera i amb la gestió d’aquests controls costa una miqueta més tornar a casa”, afirma Aldekoa.

Una d’aquestes complicacions va ser l’idioma. Explica que, fins fa poc, per passar la frontera espanyola el resultat de la PCR només podia ser en castellà o anglès. “En països francòfons i en ciutats petites, que és on em trobava jo, era un maldecap important trobar aquesta traducció“, afirma el periodista.

Aldekoa també ha explicat que a Mauritània hi ha “certa corrupció” per part dels metges que coneixen la necessitat de les persones que s’han de fer una prova. “Et diuen que és impossible fer-te-la, si no pagues una mica més no te la donen”, relata. Pagant més diners també es pot avançar a les cues o falsificar la data de la PCR: “Et proposen fer-te-la al moment i donar-te els resultats com si fossin del dia abans d’agafar el vol”, afirma.

A Mauritània, hi ha certa corrupció dels metges que et demanen més diners per la prova PCR
Xavier Aldekoa, periodista i escriptor

La pandèmia afectarà la gana a l’Àfrica

El periodista i escriptor també ha advertit que “l’impacte econòmic de la pandèmia ha estat brutal” al continent africà. I pronostica que això tindrà conseqüències en les persones desplaçades. “Persones que fins fa pocs mesos treballaven de pescadors o en el turisme i mai s’havien plantejat emigrar ara sí que estan mirant cap a les Canàries o fins i tot ja hi han marxat”, explica. Com a tall d’exemple, diu que a les illes Canàries hi han arribat aquest any 21.000 persones, que suposen un rècord des de l’anomenada crisi de les piragües, el 2006.

Un altre dels problemes greus, però, considera que serà la gana. Xavier Aldekoa ha testimoniat com molta gent a l’Àfrica s’ha quedat sense xarxa. “Ja es parla de més de 20 milions de persones més que tindran gana que no estaven comptades, que no anaven en aquesta tendència”, apunta el periodista.