(ACN) La restricció de mobilitat que ha comportat el confinament pel coronavirus ha fet que molts municipis de la costa de Girona i Tarragona, o de zones d’interior com a Cerdanya, hagin incrementat de manera significativa les demandes d’empadronament. A Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà), s’han registrat més de 250 empadronaments, 96 dels quals el mes de maig.
La majoria són veïns de fora de la localitat, que, fins ara, només hi anaven durant les vacances o els caps de setmana. La situació es repeteix a municipis com Calella de Palafrugell o el Port de la Selva (l’Alt Empordà). En aquest darrer cas, dels més de 40 que s’han registrat les darreres setmanes, bona part són francesos, que viuen des de fa temps al poble.
En el cas de Tarragona, municipis com l’Ametlla de Mar o Torredembarra han registrat nombroses altes durant el mes de maig, la majoria de persones que hi residien, però que no hi estaven empadronades. En el cas del Vendrell, el regidor del Padró d’Habitants, Baltasar Santos, assenyala que”hi ha molta gent que viu aquí i treballa a Barcelona, i han hagut de regularitzar la situació per poder moure’s“. El regidor també apunta que hi ha jubilats que “venen a viure al Vendrell però continuen empadronats a Barcelona per mantenir l’hospital de referència allà” i que ara també han aprofitat el confinament per regularitzar la situació i evitar denúncies en els seus desplaçaments bàsics.
Augmenten els empadronaments a municipis de muntanya
La situació es repeteix a pobles d’interior com Monells (el Baix Empordà), que han superat per primera vegada els 1.300 empadronats, amb una trentena d’inscripcions en el darrer mes. L’alcalde de Bolví (la Cerdanya), Isidre Chia, apunta que les inscripcions superen la vintena i aproximen la població als 400 habitants. Explica que la majoria de nous empadronats corresponen a famílies que ja hi tenien una segona residència i que, en alguns casos, els fills dels propietaris d’aquestes cases han apostat per traslladar-se a viure a la zona.
Segons Chia, “la qualitat de vida que hi troben, més valorada arran del context de crisi sanitària de la covid-19″, els ha animat fer el canvi. A més, la possibilitat de teletreballar i limitar els desplaçaments a Barcelona a un o dos cops per setmana ha estat també una de les motivacions.