El portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Barcelona, Santi Mas de Xaxàs, ha afirmat que “aquest 2018 ha estat dur amb diferència” respecte a l’any passat en matèria de desnonaments a la ciutat. Fins al juliol, la plataforma ha xifrat en més de 150 els desallotjaments que ha aconseguit aturar. Alguns s’han evitat amb negociacions prèvies a la data del llançament i d’altres, amb la pressió de les manifestacions veïnals convocades a les portes del pis afectat. Hi ha jornades en què s’han produït xifres rècord amb 50 desnonaments previstos en un dia. La PAH ha assegurat que durant aquest 2018 no s’han pogut aturar quatre desnonaments en els quals havien intercedit amb negociacions entre les dues bandes.

desnonaments manifestants PAH

“No volem que es converteixi en una lluita de famílies vulnerables”

Mas de Xaxàs ha assegurat que la majoria de desnonaments que aconsegueixen aturar són “de grans propietaris”. Segons la PAH, es refereixen a fons voltors, fons d’inversió i també de particulars que disposen de diversos habitatges. La plataforma ha afirmat que en el casos en què hi ha un petit propietari que necessita el pis perquè al·lega problemes econòmics no s’hi interposen per evitar el desnonament. En aquest sentit ha dit: “No volem que es converteixi en una lluita de famílies vulnerables”. En aquestes situacions demanen a l’Administració que busqui una alternativa d’habitatge als inquilins perquè els propietaris “necessiten el pis per subsistir”.

Quin és el perfil dels desnonaments?

El portaveu, Mas de Xaxàs, ha explicat que la majoria de desnonaments que es dicten són de pisos de lloguer. En total, representen un 75 %. Pel que fa al tipus de propietari que demana el desallotjament, la PAH diu que en la majoria de casos són fons voltors o bé grans financeres que “denuncien els inquilins per impagament”. Altres fórmules d’actuar per expulsar el llogater del pis, diuen, són no renovar-los el contracte de lloguer. L’associació ha denunciat que la intenció d’aquests propietaris és “expulsar els veïns per intentar augmentar els beneficis”.

L’altra qüestio que la PAH denuncia són els desnonaments silenciosos, que fan referència a les famílies que marxen del pis abans que vingui la comitiva judicial. També critica l’augment, en els darrers mesos, dels desnonaments oberts, que són aquells en què es pot desallotjar un habitatge en qualsevol moment i sense haver-ne fixat una data concreta.