Vozes, el projecte musical i social adreçat a infants de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, i l’associació cultural Maletas Viejas de la Trinitat Vella, són dos guardonats més dels Premis Ciutat de Barcelona 2021. Vozes ha aconseguit el guardó en la categoria d’educació com un projecte de transformació social i educativa que fa accessible la formació en música clàssica en entorns vulnerables. Maletas Viejas s’endú el premi en la categoria de cultura popular i comunitària com a entitat que reivindica l’art i la riquesa cultural de la Trinitat Vella. A banda, també s’ha fet públic el reconeixement en la categoria d’Arquitectura, que és per a Sociedad 0.

Aquest mes de febrer, l’Ajuntament de Barcelona està anunciant els premiats en les diferents categories. Els guardons tenen una dotació de 9.500 €. La cerimònica d’entrega es farà el dimarts 15 de febrer al Saló de Cent.

Vozes, 17 anys fent accessible l’eduació musical

L’associació musical Vozes treballa des de fa 17 anys per apropar la música clàssica als nens i nenes de l’Eix Besòs, al mateix temps que hi fomenten valors com la cohesió i la cooperació. El projecte s’ha anat estenent i ara ja són presents a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Actualment, Vozes la componen unes 700 persones, entre les orquestres simfòniques i els grups a escoles. En paraules del fundador, Pablo González, és un projecte social que vol donar oportunitats per als infants que hi aprenen música.

Vozes democratitza la música acadèmica i facilita que entri allà on no hi arriba de forma ordinària. Nosaltres cedim els instruments, i això dona a aquests petits músics l’oportunitat de sentir que formen part d’un grup
Eva Pacheco, responsable de l’àrea social de Vozes

El jurat reconeix la formació musical d’alta qualitat a infants i joves, i fa una menció especial al concert celebrat a L’Auditori de Barcelona el desembre del 2021.

Maletas Viejas, una associació per a la cultura popular i comunitària

Maletas Viejas és una entitat amb quatre anys d’història. Es va crear el 2018 fruit de la inquietud d’uns joves d’entre 18 i 24 anys per fer-se seu tan socialment com culturalment la Trinitat Vella. Ja en l’any de la seva creació, aquesta associació va engegar El Charco, el festival de las afueras, un certamen d’art autogestionat que va comptar amb la participació d’uns 90 artistes. En el seu veredicte, el jurat destaca que el festival és un exemple de “dinamisme i ocupació festiva i cívica de l’espai públic”.

el documental 'els joves fan coses'
Creiem que és un premi als joves i al barri, la Trinitat Vella. El guardó reconeix que hi ha altres cultures possibles —no només l’establerta— que sorgeixen de la base, de la comunitat
Dani Ruiz, membre de Maletas Viejas

El jurat també fa una menció especial de la col·laboració entre la Colla del Drac i la Coordinadora d’Entitats del Poblenou amb la Sala Beckett, que s’ha materialitzat en el projecte La Víbria del Poblenou.

Sociedad0, reconeguts en la categoria d’Arquitectura

També s’ha fet públic que Sociedad0 han estat premiats en Arquitectura. Són els responsables de l’exposició “Our Garden Needs Its Flowers” al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet. El Jurat ha destacat el treball d’arquitectura efímera amb múltiples escales, mirades i pràctiques desbordant els límits disciplinaris. També premien que aporta solucions espaials i materials en un context de crisi.