escombradora carrils bici

Barcelona estrenarà aquest 2022 camions i vehicles de neteja. Dos de cada tres d’aquests vehicles (870 de 1.300) seran elèctrics, el quàdruple dels que hi ha amb el contracte de neteja actual (200), que començarà a extingir-se el mes de març. Amb el nou servei de neteja també canviarà l’estètica dels camions: deixaran enrere la “B” de color blau per tenir un tros de carrosseria pintat de color verd amb el lema “Cuidem Barcelona”.

Escombradores de carrils bici

escombradora carrils bici

Un dels objectius del nou contracte de neteja és adaptar-se a les necessitats de la Barcelona de l’any 2022, i és innegable que els darrers anys han crescut de forma exponencial els carrils bici. En ser carrils més estrets que l’espai per als cotxes, fa falta maquinària de neteja específica que fins ara no existia a la ciutat.

En aquest sentit, Barcelona tindrà escombradores (les màquines amb raspalls rotatoris al davant i que succionen la brutícia quan hi passen pel damunt) dissenyades especialment per netejar els carrils bici. Amb un sol cop d’ull ja es veu que són màquines més estretes que les convencionals.

Escombradores convencionals

escombradora convencional

En paral·lel a les escombradores de carrils bici, també es canviaran la resta d’escombradores convencionals que netegen els carrers de la ciutat. Com que l’Ajuntament vol potenciar l’escombrada amb aigua —el que es coneix com a aigualeig—, les màquines també tindran un dipòsit perquè els escombriaires puguin ruixar el paviment. Així aconseguiran arribar millor a tots els racons i a fer més sensació de netedat de cara als veïns.

Carretons autopropulsats

carreto autopropulsat

Una altra de les incorporacions més innovadores al nou servei de neteja són els carretons autopropulsats. Els escombriaires que vagin per zones costerudes disposaran d’aquest giny, que funciona de forma similar a un patinet elèctric. El treballador puja dalt d’una plataforma que integra, a més, el cubell de brossa just al davant.

Carretons amb impuls de suport

carreto impuls electric

Entre els carretons autopropulsats i els 100 % manuals hi ha una solució intermèdia: carretons que s’empenyen manualment, però que disposen de suport elèctric per a les pujades més fortes. Com els autopropulsats, aquests carretons tenen un compartiment al davant per deixar-hi la brossa.

Camions recol·lectors

Dins de la flota elèctrica destaquen 78 camions recol·lectors (els que agafen i buiden els contenidors), que converteixen Barcelona en municipi pioner a l’hora d’incorporar un bon nombre de camions de neteja de gran tonatge amb motorització elèctrica. Dins d’aquest grup també s’hi inclouen els camions que es dediquen a netejar els contenidors. L’Ajuntament encara no ha ensenyat públicament com són.

Altres camions, tractors i quads

A banda de tots aquests vehicles elèctrics, la flota de les empreses de neteja tindrà encara més vehicles. Alguns seran petits camions lleugers i furgonetes (alguns elèctrics), i fins i tot tractors i quads per a les tasques de neteja que cal fer a les platges de Barcelona.

Amb el nou contracte, a més dels 870 vehicles elèctrics (que suposen el 66 % de la flota), n’hi haurà amb motoritzacions de gas natural (26 %), de biodièsel (7 %) i amb motor híbrid (1 %).