(ACN) Quan queden menys de 10 dies per al tret de sortida de les festes de Gràcia 2021, una de les festes majors de Barcelona més populars, els veïns ultimen els guarniments per retornar “l’essència” de la festa major als carrers. “Ha estat complicat adaptar-la a la pandèmia”, reconeix el patró de la Fundació Festa Major de Gràcia, Josep Maria Contel.

L’organització explica que està pendents de tancar “alguns serrells”, en relació amb els aforaments i els actes de cultura popular. Amb tot, al barri asseguren que serà una celebració “per als veïns”, “molt diferent” respecte als anys en què es veien concentracions de gent observant la decoració dels carrers. “No serà la festa major ni del 2019 ni del 2022, però tindrà els seus valors i elements perquè la gent eb gaudeixi”, diu Contel. El patró de la Fundació Festa Major de Gràcia assegura que ha estat “molt complicat” definir el programa, derivat dels “canvis que s’han anat produint” en les restriccions per la covid-19.

Contel ha avançat a l’ACN que el pregó de la festa, a càrrec del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, es farà al balcó de la plaça de la Vila. En aquest acte també hi haurà el tradicional ball de l’Àliga i una actuació dels diables. Així mateix, en relació amb els actes de cultura popular, ja se sap que es concentraran al carrer de Còrsega, entre Bailèn i Diagonal, per on aniran passant en cercavila les colles. La gent, tal com marca la normativa, estarà asseguda i haurà d’assistir amb reserva prèvia.

“Malgrat que la gent estigui asseguda en una cadira, es podrà viure i sentir la cultura gairebé com abans. Això és un primer pas”, celebra Contel. Així, reivindica que les festes de Gràcia són un punt “molt important” de socialització entre veïns. “Serà molt positiu per a la gent gran que fa molts mesos que està a casa i ha tingut poques possibilitats de fer coses que la distreguin”, diu. Tant la gent del barri com els organitzadors asseguren que l’ambient de la festa d’enguany es preveu “molt veïnal”.

Guarniments “senzills”

Pel que fa als guarniments, el patró assegura que els veïns estan treballant “amb molta cura” perquè els sostres llueixin “el millor possible”. Per la seva banda, des del barri assenyalen que han apostat per elements “senzills”, que puguin fer entre poca gent. Ho explica una veïna del carrer de la Tordera, Clàudia Solís. En mateixa línia, des del carrer de Verdi del Mig, Esther Rodríguez confessa que han notat una davallada de persones col·laboradores respecte d’altres edicions. “Ara hi ha tres persones i altres anys n’hi havia com a mínim 15”, assegura. Segons Rodríguez, amb la situació de pandèmia hi ha gent que “no es decideix” a participar-hi.

Els veïns coincideixen a afirmar que han reduït molt les activitats que faran de cara al públic per la “incertesa” que hi ha hagut fins a últim moment. “No volíem agafar la responsabilitat de controlar i portar registres, cues, guardar distàncies, mascaretes… tot plegat ens semblava massa”, justifiquen des del carrer de la Tordera.

Enguany, fins a 21 carrers han decidit fer guarnits, tres menys que el 2019, i tots hauran d’estar elevats, tal com va explicar l’organització aquest dilluns en roda de premsa. En comparació amb altres anys, la majoria tenen previst que les decoracions es concentrin tan sols en una part del carrer. Així mateix, atès que tampoc no hi haurà concurs, bastants han optat per fer una decoració sense temàtica concreta.

150 anys del carrer de la Llibertat

L’edició del 2021 de la Festa Major de Gràcia serà especial per al carrer de la Llibertat, que celebra els 150 anys des del primer guarniment documentat. Per commemorar-ho, els veïns han preparat una decoració que recordi els “guarniments tradicionals”, fets amb elements florals anomenats enramades, segons explica un dels veïns, Ferran Pons. Pons també és un des autors del llibre que s’ha editat amb motiu de l’efemèride. Així mateix, el carrer també té previst fer una exposició més endavant.

Crida a “la consciència” de la gent

Després de tot, atès que tots els actes seran amb entrada, Contel fa una crida a “la consciència” de la gent. Així, demana que les persones que tinguin entrades i finalment no puguin assistir als actes, les retornin perquè altres persones les aprofitin.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a