(ACN) El Departament d’Educació crearà la figura del mentor digital i oferirà 272 places a partir de gener per formar docents i acompanyar-los en la digitalització dels centres. Segons ha explicat en una entrevista a l’ACN el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, aquesta és la nova fase del pla de digitalització.

El departament treurà a l’octubre una convocatòria pública per seleccionar els 272 mentors, que hauran de ser funcionaris. Cadascun acompanyarà entre 10 i 15 centres des del gener del 2022 i fins a la fi del curs 2022-2023. Cambray ha afirmat que aquesta metodologia permetrà fer un “acompanyament” a tots els professionals i els centres per garantir l’estratègia digital adaptada al projecte educatiu i l’activitat presencial.

La pandèmia accelera la digitalització

La pandèmia va fer que Educació accelerés la digitalització dels centres. Tal com explica Cambray, el primer pas ha estat proveir d’ordinadors i altres dispositius digitals tots els alumnes a partir de 3r d’ESO, així com també els docents. En total, s’han repartit més de 220.000 ordinadors entre els alumnes de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i FP.

A finals de curs, Cambray va anunciar que aquest lliurament continuarà amb la compra de 250.000 dispositius més per als alumnes de 1r i 2n d’ESO primer i de 6è i 5è de primària després. El conseller ha explicat que l’objectiu del curs vinent no és arribar fins als alumnes de cinquè però no ha descartat que es pugui aconseguir.

La situació sanitària marcarà com serà la tornada a l’escola

Cambray insisteix que la situació epidemiològica i l’avenç de la vacunació aniran marcant les mesures sanitàries, també a les escoles. Ha garantit que obriran el 13 de setembre i que ho faran amb les màximes mesures de seguretat. Ara per ara, es mantenen totes aquelles que es van anunciar al maig, quan es van fer arribar als centres els protocols d’organització. En aquest sentit, ha explicat que a mesura que vagin avançant les setmanes s’aniran prenent altres decisions si és necessari. “De moment no s’escauen”, manifesta.

Aposta per l’orientació als alumnes

Cambray ha situat l’orientació com una de les línies de treball prioritari de la legislatura. Per això, es començarà a fer també a 1r d’ESO i no només a 4t. El conseller reconeix que es troben alumnes a batxillerat que haurien seguit un millor itinerari a la formació professional i per això incideix en la necessitat d’acompanyar abans els alumnes per poder-los oferir el “millor camí possible” tenint en compte cada persona.