La Trinitat Vella van canviar el nom l’agost del 1936, després de l’esclat de la Guerra Civil, pel de Barriada 19 de juliol. També ho van fer alguns dels seus principals carrers i la plaça central del barri. Un fet històric que fins ara no es tenia coneixement. És gràcies a una recerca conjunta entre l’Observatori de la Vida Quotidiana i l’Associació per a la Recerca i Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella que s’ha revelat, a través de diversa documentació, aquests canvis en el nomenclàtor. 

La resta de l’exposició recupera fotografies que formen part del fons CNT-FAI, que és a l’exili des de la derrota republicana a la Guerra Civil. Les instantànies es van poder veure a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona el 2020 i, després d’anar a Madrid, ha retornat a la Trinitat Vella.  

Plaça de la CNT o carrer de Bakunin, noms de vials nous 

Segons l’historiador Amador Expósito, és a través de la investigació d’escrits com el certificat de treball de veïns del barri o les fitxes d’afiliació a la cooperativa d’hortolans que han esbrinat que durant la revolució social anarquista el barri va canviar el nom per Barriada 19 de juliol i també alguns carrers de la Trinitat Vella. “El carrer de la Foradada es va dir Bakunin, el carrer de Mireia era Llibertat, el carrer d’Ausona es deia Fraternitat… són tots relacionats amb la unitat, la il·lusió i la llibertat”, explica Amador Expósito.  

La plaça de la Trinitat també va canviar per plaça de la CNT. Així ho reflecteix l’acta de fundació de l’Ateneu 19 de Juliol que es va crear per a l’ocasió i on es feien activitats socials i culturals i, fins i tot, es donaven classes d’esperanto. 

La revolució de les dones a les fotografies 

L’exposició també inclou una quarantena de fotografies que l’Oficina d’Informació i Propaganda de la CNT-FAI va encarregar a desenes de fotògrafs voluntaris i professionals per tal de documentar i difondre la revolució anarquista dels primers mesos durant la Guerra Civil.  

De les instantànies cal destacar en especial el paper de la dona que va tenir forta presència en la revolució amb associacions com Mujeres Libres, que lluitaven contra una doble opressió: de classe i de gènere.