llibres sant jordi covid

Un any després de l’inici de la pandèmia, no podien faltar els llibres per Sant Jordi 2021 sobre els efectes de la covid. La pandèmia s’ha escampat per les nostres vides a un ritme vertiginós i són molts els experts que han escrit sobre la gestió, les vacunes i els efectes del coronavirus. Una crisi sanitària, social i econòmica que marca les relacions personals, laborals i socials que, ara més que mai, cal analitzar des de totes les perspectives.

Es podia preveure l’expansió de la covid? Els governs han actuat amb rapidesa? Quins països han creat millors protocols? Com ha funcionat la cooperació internacional en l’àmbit de la investigació? Quin ha estat el paper de la indústria farmacèutica? Tot plegat són preguntes que podreu trobar en aquest recull de llibres que també protagonitzaran les parades del Sant Jordi 2021 arreu de Catalunya, lectures que aporten dades sobre una pandèmia que ens ha canviat la vida.


‘A cor obert’


Oriol Mitjà

Columna Edicions, 2021

llibre oriol mitja abril 2021

Oriol Mitjà, investigador mèdic especialitzat en estratègies per combatre les malalties infeccioses relacionades amb la pobresa, com la seva experiència pionera en la lluita contra el pian a Papua Nova Guinea, les investigacions d’avantguarda en què ha participat en el camp del coronavirus, ens relata la crònica dels fets dins d’un govern dividit que es va veure superat per les circumstàncies. Un relat de tot el que ha viscut amb pròleg de Julia Otero.


‘Covid-19. La pandemia que no debería haber sucedido…’


Debora Mackenzie

RBA, 2020

pandemia llibre ok

‘Covid-19. La pandemia que no debería haber sucedido jamás, y cómo detener la siguiente’ és una proposta de Debora Mackenzie, una periodista científica amb tres dècades d’experiència en el seguiment de pandèmies. Mackenzie ens posa a el dia dels coneixements científics que es tenen sobre aquest virus.

Un llibre que adverteix de les lliçons no apreses de malalties com la SARS, el MERS o l’Ebola, que denuncia els oblits de la nostra societat i que explica com haver actuat tard ha empitjorat els efectes d’aquesta i altres pandèmies.


‘El enemigo invisible’


Dorothy H. Crawford

Península, 2020

el enemigo invisible llibre ok

Aquest llibre de Dorothy H. Crawford, professora de microbiologia mèdica a la Universitat d’ Edimburg, ens apropa al món dels virus intentant donar resposta a una pregunta: Seguiran sent una amenaça silenciosa per a l’espècie humana?

Un exèrcit devastador en la història de la humanitat capaç de posar fi a 300 milions de persones.


En primera línea: Un testimonio desde la UCI de la crisis del coronavirus


Gabriel Heras

Península, 2020

primera linea llibre ok

Gabriel Heras, un metge que ha viscut molt de prop el dia a dia de la pandèmia, escriu un relat d’esforç i superació en una unitat de vigilància intensiva on es va viure en primera línia l’esclat de l’epidèmia. Vivències en un moment en el qual faltaven recursos i la lluita contra el rellotge era vital. Com assegura l’autor, amb la crisi s’ha descobert que Espanya no té el millor sistema sanitari del món, però sí els millors professionals.


‘Essencials’


Benet Iñigo Martí

Columna Edicions, 2020

essencials llibre

Un relat dels sanitaris durant la pandèmia de la covid-19. Infermers, metges, investigadors, farmacèutics, fisioterapeutes o estudiants ofereixen el testimoni de com van viure en primera línia la lluita per salvar vides amb uns mitjans totalment precaris davant la pitjor crisi sanitària dels últims temps.


‘Manual de prevención coronavirus’


Wang Zhou

Alienta, 2020

manual llibre covid

Wang Zhou és doctor en medicina i cap del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties de Wuhan. El llibre és un manual d’urgència per combatre la malaltia i respon les preguntes que tothom es fa.

Què és el nou coronavirus? Perquè ha generat una pandèmia? Quins símptomes i tractament té? Com evitar el contagi? Quin és el paper importat de les masqueretes?


‘Pandèmia’


Slavoj Zizek

Anagrama , 2020

El filòsof Slavoj Zizek proposa una reflexió sobre la crisi i la relació amb la política, l’economia, la por i les llibertats. Analitza la connexió entre l’expansió de la pandèmia i el model socioeconòmic. Tot plegat com a última advertència davant la crisi ecològica i quina forma d’organització social substituirà el Nou Ordre Mundial liberal capitalista. Com canviarà la pandèmia la societat sencera? L’autor destina els diners de drets d’autor d’aquest llibre a l’ONG Metges sense Fronteres.


Llibres sobre pandèmies, lectures visionàries

Si voleu aprofitar per mirar enrere i conèixer alguns dels avisos que s’han fet populars durant la pandèmia, publicats amb anterioritat a la covid-19, no us podeu perdre aquestes propostes.


‘La amenaza más letal’


Michael Osterholm

Planeta, 2017

llibre amenaza letal ok

Número u de vendes als Estats Units, anticipava pas a pas la pandèmia que afecta el planeta. Aquesta edició actualitzada dos anys després inclou un pròleg en el qual s’analitza a fons la crisi del coronavirus: què és la covid-19, què haurien de fer les autoritats i com afrontar la propera onada d’infeccions en tot el planeta. Michael Osterholm és catedràtic i fundador del Centre per a les Malalties Infeccioses (CIDRAP) de la Universitat de Minnesota. Epidemiòleg de renom internacional, ha assessorat presidents de govern i organitzacions mundials.


‘Un planeta de virus’


Carl Zimmer

Capitán Swing, 2011

planeta-virus llibre

El divulgador científic Carl Zimmer narra en aquest volum com els virus dominen les nostres vides i la nostra biosfera, com van contribuir a donar lloc les primeres formes de vida, com produeixen cada dia malalties i com podem aprofitar-los en el nostre benefici. A més, recorre epidèmies com la de l’Ebola o el MERS; i explica, entre altres qüestions, com el canvi climàtic pot provocar brots encara més mortals en el futur.