Els usuaris de Salut Mental Gràcia estan preparant una adaptació de l’espectacle ‘La nit de Sant Joan’, de Dagoll Dagom, que representaran al Cercle de Gràcia el 25 de novembre. L’any passat ja van fer una obra de teatre per donar visibilitat als usuaris de l’entitat. Amb l’objectiu d’obrir-se al barri ho van fer amb la col·laboració dels Lluïsos de Gràcia, que els va cedir el teatre.

Un projecte que implica tothom

Enguany, l’entitat ha volgut repetir l’experiència de fer una obra de teatre inclusiva, però ha anat més enllà. Com a novetat han implicat tots els serveis, des dels recursos d’habitatge al prelaboral i el club social, des d’on estan capitanejant el projecte.

En total, hi participaran unes 60 persones, tant de Salut Mental Gràcia com de fora, ja que busquen la col·laboració de tothom per no quedar-se tancats en el món de la salut mental. Així ho explica Òscar Constantí, coordinador del Club Social de Salut Mental Gràcia, que està al capdavant de la iniciativa: “Ens agrada molt parlar de teatre inclusiu, és a dir, no ens ho quedem a dins de l’entitat sinó que demanem i volem que des del carrer vingui gent i s’involucri en aquest espectacle”.

L’ajuda de l’escenògraf Josep Castells

De fet, per començar, han rebut una classe de Josep Castells, escenògraf de renom, que va participar en ‘La nit de Sant Joan’, de Dagoll Dagom, i que els ajudarà a preparar els decorats. Castells els farà el disseny i els usuaris l’elaboraran al taller de fusteria del servei de prelaboral de Salut Mental Gràcia. Aquest taller és un dels recursos que tenen els usuaris per formar-se abans d’entrar al mercat laboral.

Ricard Barrull, director del servei prelaboral de Salut Mental Gràcia, explica que el fet que hi hagi una part comunitària en l’activitat que preparen, en aquest cas fer el decorat de l’obra de teatre, ajuda a tenir uns millors resultats: “Hi ha un objectiu, que és arribar a fer l’escenografia de l’obra de teatre. És clar, això és una fita, els motiva i dona sentit a la feina d’aquí”. A més, es treballa a la vegada la part comunitària.