El comunicador especialitzat en cultura Andreu Rami descobreix Joina Canyet al programa ‘reset’ de betevé. Aquesta jove compositora, cantant, poetessa i artista multidisciplinària va néixer l’any 1996 a Biure d’Empordà. En plena pandèmia ha decidit enregistrar i llançar un disc, ‘Òrbita 9.18’, que ha finançat a través d’una campanya de micromecenatge.

Graduada en piano clàssic a l’ESMUC, es va introduir en l’escena de la música moderna i el hip-hop durant un viatge a París. Aquest llenguatge nou i les ganes de reivindicar el feminisme des de la música la va portar a autopublicar el disc ‘Companyes‘, ara fa tres anys.

Missatge reivindicatiu

La música de Canyet també inclou el component reivindicatiu. De fet, en el seu primer disc, feia al·lusió a la família reial i va “flipar” perquè li van retirar la cançó de Spotify. “No era res ofensiu, era una veritat com una casa“, afirma la cantant, que recorda aquella experiència com “una alarma” i un “cop de realitat“. No obstant això, diu, “en cap moment no vaig pensar això no ho puc dir més“.

Una cançó del disc no es va penjar a Spotify perquè deia alguna cosa del rei i vaig flipar, aquesta experiència va ser com una alarma, un cop de realitat, però mai vaig pensar això no ho puc dir més
Joina Canyet, cantant i compositora

Ràpidament, va fer-se un nom propi a l’escena musical i va actuar als grans festivals i sales de concerts de Catalunya. Tot i això, el seu primer treball el va finançar amb un Verkami perquè “un disc val molta pasta i, si no la tens, has de trobar la manera“.

El disc nou

Per l’àlbum nou, creat en pandèmia, ha passat a treballar amb una discogràfica. I reconeix que s’ha pogut arriscar a gestar-lo gràcies a dues  subvencions: la Kreas de Girona i, una altra, de la Fundació Marfà. Això li ha permès cuidar cada detall del disc, de la producció del directe o dels vídeos que l’acompanyen.

Tenia moltes ganes de fer un disc que tingués un concepte tot ell“, ha explicat Canyet, que ha volgut crear una “atmosfera“. ‘Òrbita 9.18’ gira al voltant de la idea de “llar“, entesa com “al lloc on et sents a gust“, en un “moment de canvi” i d’incertesa. Malgrat tot, però, defensa que “hem de trobar coses que ens motivin i no perdre les ganes de fer-les“. La cantant assegura que “aquesta és l’actitud que vull tenir“.