Satisfacció entre els llibretes després d’un Sant Jordi que consideren un èxit. Després que el 2020 la diada va quedar anul·lada per la pandèmia, aquest 2021, malgrat les limitacions per les resticcions sanitàries, la jornada “va superar totes les expectatives”. Segons la Cambra del Llibre de Catalunya, integrada pel Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica, es van vendre 1,3 milions d’exemplars.

Això suposa un 85 % de les que es van fer l’any anterior. L’entitat agraeix la resposta dels lectors i vol “fer partícep de l’èxit” les autoritats sanitàries, la conselleria de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona “per fer possible un Sant Jordi segur”.

Més de la meitat dels llibres venuts són en català

Segons han detallat en un comunicat, durant aquest Sant Jordi es va repetir la tendència que ja fa temps que es consolida: més de la meitat dels llibres que es van vendre van ser en català. Concretament un 53 %. La resta, el 47 % van ser en castellà. Es tracta d’una proporció que la resta de l’any és clarament a la inversa: a Catalunya es ven un 70 % en castellà i un 30 % en català.

L’entitat ha confirmat que els llibres més venuts en català van ser ‘La dona de la seva vida’, de Xavier Bosch (en ficció), i ‘A cor obert’, de Jaume Cabré, pel que fa a la no-ficció.

El model organitzatiu ha funcionat

La Cambra del Llibre considera que les vendes d’enguany s’han vist beneficiades pel fet que la festa s’ha allargat diversos dies. Recordem que des del 21 d’abril les llibreries ja podien posar parades a la porta dels establiments per evitar aglomeracions el dia 23. “Realment s’ha notat molt, perquè dimecres a moltes poblacions de Catalunya es va vendre tres i quatre vegades més del que es ven en un increment normal abans d’un Sant Jordi”, comenta Marià Marín de la Cambra del Llibre. Expliquen que el creixement va ser exponencial fins arribar al dia de Sant Jordi que va “rebentar les millors expectatives“. Les vendes de dissabte també va sorprendre. “Fins i tot, i va haver com escorrialles dilluns, amb vendes més elevades que les d’un dilluns normal post Sant Jordi“, afegeix Marín.

“La descongestió permet gaudir millor la diada”

La cambra considera que mesures com la dispersió d’espais (amb zones perimetrades a Barcelona) i el control d’accés hauran de ser estudiades i analitzades amb “rigor i deteniment” per millorar futures edicions de Sant Jordi. “A la ciutat de Barcelona ja feia 5 anys que intentàvem descongestionar alguns llocs complexos, on el col·lapse era considerable – comenta Marià Marín – Pensem que la descongestió ajuda a gaudir millor de la diada.” Ara, afirmen, ja comencen a treballar per poder celebrar una tarda-nit de les llibreries i les biblioteques de cara a mitjans del mes de juliol.