L’Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison denuncia que la continuïtat del projecte està en perill. No s’ha renovat encara el conveni de cessió de l’espai, caducat fa anys, que permetria que l’activitat de La Bonne continués perquè no es disposa de la declaració d’utilitat pública. La Diputació argumenta que aquest document és un requisit obligatori.

L’entrebanc: la declaració d’utilitat pública

La directora del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Marta Vergonyós, explica que “el DUP es triga anys a aconseguir i no el tindrem abans que acabi aquesta legislatura”. Fonts de la Diputació aclareixen que “és el que estableix la llei i és el que marca el govern central”. Les mateixes fonts desmenteixen que la continuïtat del projecte actual perilli. “El que està clar és que des del 2013 no tenen conveni i això s’ha de legalitzar“. Per obtenir aquesta legalitat cal “aconseguir la DUP. De moment, “anem renovant però per fer el conveni s’ha de tenir aquest document“.

La Bonne, sense conveni des del 2013

A l’espai, actualment, hi ha, entre d’altres, un centre de creació, un espai de residències artístiques, un espai de trobada dels diversos feminismes i una ràdio. També hi tenen espai les Dones Visuals, l’Associació de Dones Cineastes, el Sindicat de Treballadores de la Llar o les Dones d’Arts Escèniques. En total més de 3.000 sòcies. La Biblioteca Francesca Bonnemaison i l’Escola de la Dona no es veurien afectades perquè depenen directament de la Diputació de Barcelona.

La directora del centre, Marta Vergonyós, explica que en els 20 anys que fa que ocupen l’espai mai no els havien demanat tenir la DUP. “L’hem intentat aconseguir però són uns tràmits que precisen de molta documentació i temps, i amb la pandèmia pel mig, no hem pogut arribar“.

La renovació del conveni, segons Vergonyós, ha estat sobre la taula des del començament d’aquesta legislatura. Fonts de la Diputació reconeixen que “el conveni es va acabar al 2013 i precisament per això estem en una situació que cal legalitzar. I per legalitzar-la amb un nou conveni, el govern central exigeix la DUP“.

Lluitarà per continuar on està

L’exigència de la DUP arriba en un moment en què a més el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison ha estat declarat el març passat per part de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat com a entitat d’interès públic. Des de La Bonne s’han organitzat diverses protestes per tal de forçar la signatura del conveni. Fins i tot, unes 40 entitats que formen part del centre van enviar cartes signades a la Diputació i van destacar la importància de la seva activitat com a entitat d’interès públic.

Han convocat el proper 11 de maig una plantada per exigir un conveni digne, coincidint amb el lema de la campanya “#LaBonneEsPlanta“. “Crec que serà un dia històric“, comenta Vergonyós. Més enllà de l’assemblea oberta i la plantada, Vergonyós no descarta més accions de protesta. com una tancada indefinida fins aconseguir un conveni digne”.