Gran Via Glories

L’Ajuntament de Barcelona ha tret a concurs les obres per fer un passeig verd a la Gran Via entre el carrer de Bilbao i la plaça de les Glòries. La licitació s’ha publicat al Diari Oficial de la Unió Europea i la previsió és que els treballs puguin començar el primer trimestre del 2024. Amb aquest anunci, el consistori compleix el compromís amb les entitats veïnals de treure les obres a concurs abans de les eleccions municipals 2023.

En total es renovaran 70.000 m² de superfície i s’hi plantaran 450 arbres. Tot plegat suposarà un canvi de fesomia d’aquest espai de la ciutat que ja va començar amb el soterrament del trànsit quan es van obrir els dos sentits del túnel de Glòries.

Les obres, en dues fases

La primera fase dels treballs s’allargarà previsiblement fins a principis del 2025 i suposarà una inversió d’11,5 M €. Afectaran la banda on hi ha els edificis d’habitatges: la vorera farà entre cinc i set metres (segons el tram) i, al mateix nivell, hi haurà un carril per a bicicletes, trànsit local i vehicles de serveis. Al centre hi haurà un gran passeig de 21 metres d’amplada i s’hi instal·laran 200 bancs i cadires, taules de pícnic, de ping-pong, escacs i joc infantils.

La segona fase, en canvi, suposarà urbanitzar el costat mar (on hi ha el centre comercial Glòries) i desdoblar les vies del tramvia, que compartiran espai amb el pas del bus. Per això, una part de cost de les obres anirà a càrrec de l’ATM, però la quantitat encara s’ha de definir. Es preveu que tot plegat finalitzi la primavera del 2026.