El professorat i les famílies han reaccionat a les paraules del conseller d’Educació, Josep Bargalló, d’aquest dilluns, que ha dit que “l’escola és el lloc més segur per als infants fora de casa seva”. Des del sindicat USTEC-STEs han assegurat, d’entrada, que el lloc més segur per als infants després de casa seva és “l’aire lliure” i no l’escola. Ramon Font, portaveu d’USTEC-STEs preveu que finalment “les escoles  hauran de tancar” i ho argumenta dient que “no serà possible mantenir les distàncies” que recomana Salut per evitar la covid-19 perquè hi ha aules que no ho fan possible. Font ha assegurat que per poder mantenir-les, cal invertir en contractar més professorat, abaixar les ràtios i buscar espais alternatius.

“Estalviar més que invertir”

El portaveu del principal sindicat de docents de Catalunya assegura que la prioritat del govern és “estalviar” més que “invertir” i que els 3.200 professors que Educació ha dit que contractarà estan lluny dels 40.000 que demanava el sindicat. Aquesta xifra, permetria segons Font, tenir una ràtio de 10 infants a infantil i 15 a primària. Font assegura que es tracta d’una inversió de 1.500 milions d’euros, el que equival a “dues clàusules de rescissió del contracte de Messi”.

La FaPaC veu difícil mantenir l’estanquitat

De la seva banda, la principal preocupació de la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC) és també que es garanteixi la reducció de les ràtios a totes aules, especialment a les de secundària, en què el nombre d’alumnes per classe se situa en els 30. Belén Tascón, presidenta de la FaPaC, assegura que la pregunta “no resolta” de la comunitat educativa és saber com es mantindrà l’estanqueïtat dins i fora l’escola. Expressen els seus dubtes que en centres escolars petits es pugui evitar el contacte entre grups.

Des de l’entitat també alerten que molts centres de l’àrea urbana i metropolitana “ja venien d’un sistema molt col·lapsat per les retallades” i el fet que no s’hagin construït noves escoles públiques fa que la majoria dels centres “tinguin espais coberts“.