Les Festes de la Mercè 2023 se celebraran del 22 al 25 de setembre. Aquest dimarts s’ha fet la presentació del cartell de les festes i també s’ha revelat el nom de la persona que farà el pregó de la Mercè: l’escriptora Najat el Hachmi. L’acte ha tingut lloc al Palau de la Virreina i l’anunci ha anat a càrrec de l’alcalde, Jaume Collboni, i el comissionat de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé. També hi ha assistit una delegació de Kíiv que ha detallat el programa especial dedicat a la ciutat convidada i que regalarà a Barcelona dos gegants, que s’estrenaran en el Toc d’inici.

“Tantes Mercès com barcelonins i barcelonines”

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que existeixen “tantes Mercès com barcelonins i barcelonines” i ha definit la Festa Major de Barcelona com “un acte d’amor de la ciutat cap a la ciutadania, cap al seu teixit cultural, cap aquells que estimen la ciutat i la volen compartir”.

El programa d’enguany manté l’aposta per la descentralització i per fer arribar la festa major a tots els ciutadans. Però també incorpora canvis d’escenaris i algunes novetats. Entre els més destacats, que desapareix Maria Cristina com a escenari de concerts de nit i serà substituït pel carrer de Menéndez Pelayo. Un altre exemple, el Mercè Arts de Carrer, canvia el Parc de la Ciutadella pel Parc de l’Estació del Nord i la superilla del Consell de Cent.

En paraules del comissionat de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, “la Mercè ha d’evolucionar” però també cal seguir treballant “perquè sigui viscuda com la principal festa de la ciutat”. Per això, ha dit, cal “mantenir aquest pols entre cultura tradicional, música i activitats de carrer”.

El cartell de les Festes de la Mercè 2023

El cartell de les Festes de la Mercè 2023 ha estat creat per l’il·lustrador i dibuixant barceloní Chamo San i consisteix en un gran castell de personatges imaginaris d’edats i sensibilitats diverses que representen la festa de la ciutat.

Najat el Hachmi, pregonera de la Mercè 2023

De les primeres coses que ha anunciat l’alcalde Jaume Collboni és el nom de la pregonera. Enguany serà l’escriptora Najat el Hachmi, que va arribar a Catalunya quan tenia vuit anys i ha rebut un Premi Ciutat de Barcelona.

L’any passat la pregonera de les Festes de la Mercè 2022 també va ser una dona. Aleshores va ser la cineasta Carla Simón. El cartell també va tenir protagonisme femení perquè l’autor —l’artista plàstic i il·lustrador David de las Heras— va dibuixar tres generacions de barcelonines i les tradicions de la festa.

Què vols saber de les festes de la Mercè 2023?