Kíiv
Foto: @lifeinkyiv

La capital d’Ucraïna, Kíiv, serà la ciutat convidada de les Festes de la Mercè del 2023 a Barcelona. La Comissió de Drets Socials i Cultura ho ha acordat aquest dimarts per unanimitat a instàncies d’una proposta del PP. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha explicat que feia dies que s’estava treballant en aquesta invitació en converses amb l’alcalde de la capital ucraïnesa, des que va esclatar la invasió ordenada pel president rus, Vladímir Putin.

De fet, el tinent d’alcalde de Cultura de Kíiv, Valentyn Mondryivskyi, ha intervingut per videotrucada a la comissió per acceptar la invitació. “Esperem tenir pau al país”, ha dit el tinent d’alcalde, que ha rebut una ovació dels regidors a la Sala Lluís Companys. Martí ha dit que es treballarà per establir “un pont cultural” entre Kíiv i Barcelona, i ha destacat que des de l’inici de la guerra diversos equipaments culturals de la ciutat tenen en residència artistes ucraïnesos.

És la primera vegada que hi convidem una ciutat en guerra. Treballarem per establir un pont cultural entre Kíiv i Barcelona
Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura

Suport unànime

El regidor Óscar Ramírez (PP) ha agraït el “compliment immediat” de la proposta i ha dit que la invitació pot ser un bon moment per ajudar una ciutat en guerra. Des d’ERC, Gemma Sendra ha demanat anar més enllà i apostar per “una política de cooperació cultural”. Ferran Mascarell (Junts) ha animat a fer amb Kíiv el mateix que es va fer amb Sarajevo després de la guerra dels Balcans amb recursos per a la reconstrucció. La resta de grups han dit que esperen que el conflicte es resolgui aviat.

Roma, la ciutat convidada del 2022

A principis de febrer, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que Roma serà la ciutat convidada de les Festes de la Mercè d’aquest any, que se celebraran del 23 al 26 de setembre. La capital italiana pren el relleu a L’Habana, que va ser la ciutat convidada a les festes del 2021. El consistori va justificar la tria de Roma per ser “bressol cultural de la Mediterrània” i perquè Barcelona hi té forts lligams.

Des que Barcelona convida una altra ciutat per la Festa Major, hi han participat Medellín (2007), Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), Sant Petersburg (2011), Mont-real (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019), Barcelona (2020 per la crisi sanitària) i L’Havana (2021).